Oeverzwaluwen terug in het Heempark

9 juli 2017

in Ingezonden mededeling, Verhalen

Het kan verkeren. Op 7 juni werd nog gesproken om op een andere plek in het Heempark een stevige wilg aan de waterkant om te trekken. Met een flinke kluit er aan zou het een mooie alternatieve nestplaats voor de ijsvogels (iisfûgels) kunnen worden. De aanwezigheid van de drukke ijsvogels werd wel gezien als de reden dat er geen oeverzwaluwen (ierdswellen) meer zaten. Toch nestelden ze er in 2009 vredig naast elkaar. In het topjaar 2007 waren er 61 paartjes zwaluwen, maar vanaf 2013 heeft er nog maar 1 paartje gebroed. De ijsvogels, na 5 jaren niet, zitten er nu voor het derde opeenvolgende jaar. De eerste leg broedden ze in gat 12 van plaat 5, de tweede leg in juni in gat 4 van plaat 9. Geregeld wordt een visje naar binnen gebracht.

De eerste oeverzwaluw vloog op 9/4 over, pas op 23/4 de tweede waarneming. Op 22/5 werd door 4 zwaluwen lichtjes in 20 gaten gegraven. Hierna werden nog enkele exemplaren gezien maar verder bleef het stil. Toch niet weer een jaar zonder?

Maar op 8 juni was het een drukte van belang en werd er in 26 gaten gegraven, op 18 juni was dat al in 51. Of die bezet gaan worden zal de tijd uitmaken. De ijsvogels leken zich niet aan de oeverzwaluwen te storen of andersom. Aan de waterkant slaakte een stevige wilg een zucht van verlichting.

Natuurgebied. Rietzanger, bosrietzanger, meerkoet, eend, grauwe gans en nijlgans, krak- en kuifeend broeden in de rietkragen. Ook langs de paden in het struweel nestelen o.a. fitis, tjiftjaf, winterkoning, tuinfluiter, merel, braamsluiper en spotvogel. Ook voor veel hondeneigenaren is het Heempark het favoriete wandelgebied. Het is aandoenlijk hoe steeds dezelfde dierenvrienden hun hond(en) weer keurig aanlijnen, als ze het Heempark uit komen. Gewoon in het broedseizoen.

Waargenomen waarnemingen. Twee visdiefjes duiken van een aardige hoogte voor een visje in de grote vijver. Een visdief (wytstirns) lijkt zonder moeite te vliegen, ze dwarrelen maar wat door de lucht. Luid kirrend verraden ze hun aanwezigheid. “Een visdief? Die kunnen we hier niet hebben”, zei de visboer. * In de zwaluwwand heeft een winterkoninkje zitten broeden. Ook in de bijenhut heeft een winterkoninkje (tomke) 5 jongen uitgebroed. Bijen zijn goed volk, er kan altijd nog eentje bij. * Iemand heeft gemeend de prachtige grote berenklauwen met de grond gelijk te moeten maken. Het is bekend dat het kwalijke gevolgen kan hebben bij aanraking. Men kan kinderen echter ook leren er af te blijven. * Gedurende vijf weken was er op de zeer vroege schemermorgen rond de grote vijver een roerdomp (reiddomp) te horen. Hoemp.

Vogeleiland. Maar liefst 34 soorten hebben een territorium gehad op het vogeleiland. Daarom heet het vogeleiland vogeleiland. Het geeft vogels rust en veiligheid. Alleen al bij de oeverzwaluwwand: scholekster en wilde eend broedden boven op de wand, bergeend in de nestkast er voor, oeverzwaluw, winterkoning en ijsvogel in de wand, en krakeend, kuifeend, waterhoen, grauwe gans en nijlgans in het riet voor de wand. Wie doet je daar wat?

Doorstroomnest. Een nest in het noorden van het Heempark, dat vorig voorjaar werd gebouwd door eksters, die verjaagd werden door zwarte kraaien, die verjaagd werden door ransuilen die daar ook een ei in legden (gezien door een camera op een uitschuifstok) maar niet tot broeden kwamen, waar dit voorjaar begin april ransuilen op waren te zien en te horen, zat eind april een buizerdpaar op en bij het nest! Helaas hebben de buizerds (mûzebiters) het nest ook weer verlaten, maar als dit geen doorstroomnest is. Er zijn nog geen nieuwe bewoners.

H.A.