Uit het archief van Stichting “Heech fan alds”

8 juli 2017

in Heech fan Alds

“Crescendo” op een mooie pinksterdag in 1921 naar Dokkum – slot.

(Verslag van een muziek- en zangconcours, geschreven door J. van der Bank en gepubliceerd in de C.N.S. schoolkrant “OmHeech” – 30 juni 1981 – 12e jaargang – nr. 5).

Ons optreden daar werd nl. een afgang! Het door ons uit te voeren nummer, de fantasie “Une soiré d’automne aux d’Ardennes”, een compositie van A. Govaart werd door ons zo slecht vertolkt dat de juryleden er weinig over konden zeggen en schrijven dan in negatieve zin. Tijdens ons optreden liep het uit de hand, een solist die de cadans zou spelen en daar in zitten bleef taste ons toch al gespannen zenuwgestel dusdanig aan dat onze dirigent de grootste moeite had om het geheel een beetje in de hand te houden en ons langs muzikale welgebaande wegen verder te leiden. Dit slaagde maar gedeeltelijk, wij waren vergelijkbaar met op hol geslagen paard, dat niet meer naar de toom en de kalmerende woorden van zijn meester luistert. De cijferlijst bestond uit louter onvoldoendes. Het kritisch verslag was ook al niet beter. De uitvoering was ruw en onverzorgd, stemming slecht, de aanzetten ongelijk, kortom wij stonden niet boven de materie en van echt muziekmaken was weinig terecht gekomen. Wij moesten genoegen nemen met de laagste klassering van het concours.

Teleurgesteld en moegestreden werd tegen de avond de thuisreis aanvaard. Voor de variatie en onze broodnodige rust gebeurde dit met het ‘Dokkumer lokaaltje”. Deze rit was een belevenis, het gemoedelijke en rustige tempo was verbazingwekkend. Hiet was de klant t.w. de passagier nog koning. Zag nl. het personeel nog iemand aankomen die te laat was, dan werd beleefd even gewacht, stond iemand aan de kant van de spoorbaan te zwaaien dan werd gestopt om hem of haar ter plaatse op te nemen. Tijdens deze rit probeerde een enkele niet plat te krijgen optimist het lied “Pier Siepel” nog eens van stal te halen, maar het vond geen bijval, daarvoor was de klap te hard aangekomen.

Vanaf Leeuwarden namen wij de laatste trein naar Sneek. Daarna kwam het laatste traject, dat per fiets moest worden afgelegd. Afgezien van wat oponthoud met het ontsteken van enkele fietslantaarns, verliep de tocht zonder incidenten. Omtrent middernacht werd met stille trom en in mineurstemming de thuishaven bereikt.

Een gelukje bij een ongeluk was dat in de krant alleen de bekroonde korpsen vermeld werden. Zo kwam er aldus een einde aan deze mooie, avontuurlijke en voor ons emotievolle pinksterdag. Gebogen, maar niet gebroken werden de week daarop de repetities hervat.

De volgende leden namen deel aan deze tocht: Corn. Kaspersma, dir.; Jentje Zeilstra, sopr. sax; Joh. Cnossen, 1e cornet; Thijs Huizenga, solo bugel; H. Meerema, 1e bugel; R.K. Zijlstra, 1e alt; W. Heinsma, 2e alt; H.J. Visser, 1e tromb.; Kl. D. Reitsma, 2e tromb.; P. Schuurmans, 1e bariton; Kees H. van Brug, 2e bariton; Lolke Bergsma, bas; Sipke de Boer, 1e tuba; Gosse v.d. Meer, 2e tuba; Sietse D. Reitsma, gr. trom; Lolke Rollema, kl. trom; Sjoerd I. Bergsma, vaandel; Ulke Haringa, 2e cornet; G. Voolstra, 2e bugel; Kees G. Haringa, 2e bugel, Haring W. Piersma, 2e bugel en ondergetekende, 2e bugel, J. v.d. Bank. (Toen 14 jaar oud en zit op de voorste rij, 2e van rechts op bijgaande foto, gemaakt bij een andere gelegenheid in 1921).

Uw commentaar, aanvullingen of verbeteringen van onjuistheden zijn van harte welkom:

email hidden; JavaScript is required

Tips: Op www.dorpsarchieven.nl is onze website te vinden. De site is nog in opbouw maar in de komende tijd zult u er steeds meer foto’s en documenten kunnen bekijken. Op www.friesfilmarchief.nl zijn oude films over Heeg te bekijken.

 Let op! Gooi niet zomaar weg! Hebt u nog waardevolle informatie, documenten, foto’s, dia’s, 8 mm. films, VHS videobanden e.d. die voor de vastlegging van de historie interessant zijn, neem dan contact met ons op. U kunt zaken aan ons in beheer geven of afstaan, maar meestal kunnen we er ook een digitale reproductie voor ons archief van (laten) maken.

 Hoe kunt u ons werk steunen. Stichting “Heech fan âlds” is een stichting zonder winstoogmerk opgericht op 27 februari 1991. Om onze activiteiten voort te kunnen blijven zetten willen wij u daarom oproepen om donateur van onze stichting te worden. Dit kan door éénmalig een door u te bepalen bedrag te schenken of éénmaal per jaar automatisch minimaal € 7,50 (meer mag!) door uw bank te laten overmaken op rekening NL34 RABO 3347 4853 51 ten name van St. Heech fan Alds.

Hierbij dank aan degenen die al gevolg hebben gegeven aan onze eerdere oproepen.

Info: Kees de Jong, Jan Hettinga, Piet van der Bank en Piet Vlas