Skutsje Ale – Terugblik IFKS 2017

8 oktober 2017

in Verhalen

“Machtig moaie wike!”

Terugblik IFKS 2017 – Skûtsje Ale

En dat was het! Een gezellige week en super gezeild. Op voorhand werd gezegd dat de strijd om de titel tussen ons en de Rearder Roek zou gaan, maar iedereen weet inmiddels de uitslag…

Dag 1 – Hindeloopen, zaterdag 19 augustus

Het begon met een mooi windje en een mooie start. Wij weten van onszelf dat wij de hoogte niet kunnen houden naast schepen zoals de Rearder Roek en de Ut ‘e Striid, dus onderin starten met gang en op tijd op de lijn! Bij de bovenboei bleek dit een goede keuze en gingen we als 2e, achter de Ut ‘e Striid, om de bovenboei.
Naarmate de wedstrijd vorderde haalde de wind aan en bleek er ook weinig te winnen in de kruisrakken: achter elkaar aan zeilen richting de finish. Dik tevreden met onze eerste wedstrijd en ons 2e plekje!

Uitslag dag 1: 1. Ut ‘e Striid, 2. Ale, 3. Sted Dockum

De tweede wedstrijd op maandag 21 augustus bij Stavoren werd helaas niet gezeild wegens gebrek aan wind, op naar ons thuiswater: het Heegermeer!

Dag 3 – Heeg, dinsdag 22 augustus

Thuiswater, en sponsoren op ons volgschip om ons aan te moedigen; de druk is hoog… Helaas te laat ingedraaid bij de start en lagen we hierdoor onder de dames van de Gerrit Ynze met als gevolg: teveel last van “vuile wind”. Ons geduld werd even goed op de proef gesteld zodat we konden wachten op het juiste moment om weg te draaien en vrije wind op te zoeken. De dames kwamen samen met de Ut ‘e Striid als eerste bij de bovenboei, wij mochten aansluiten op plek 6. Werk aan de winkel!
Gelukkig konden we nog naar voren zeilen en hebben we Gerrit de Vries en dames nog achter ons weten te houden. Net geheel tevreden met de wedstrijd, maar toch nog een 4e plekje!

Uitslag dag 3: 1. Rearder Roek, 2. Ut ‘e Striid, 3. Top en Twel

Dag 4 – Sloten, woensdag 23 augustus

Prachtig zeilweer met een mooie 3bft. De eerste start waren we veel te vroeg (lees: heel erg veel te vroeg) op de lijn. We hadden al besloten om door te varen zodat we zo snel mogelijk buitom konden varen en opnieuw konden starten. Seinen vanaf het startschip, een algehele valse start! Dit kwam erg goed uit!
Vervolgens nog twee keer algeheel vals. Reden voor het comité om de zwarte vlag te hijsen. Ben je dan vals gestart, dan eindigt daar ook jou wedstrijd. Maar niet voor ons! Met een mooi start bovenin en iets eerder dan de rest overstag richting de bovenboei, om daar over bakboord naartoe te kunnen zeilen. De Ut ‘e Striid en Rearder Roek dachten hier net even anders over… Ze kwamen beide over stuurboord richting de bovenboei en draaiden hierdoor vlak voor onze kop, in de zone, naar bakboord. Wij moesten hierdoor van koers veranderen met als gevolg een protest voor beide schepen. De scheidrechter op het water (umpire) had dit ook gezien en aangegeven dat beide schepen een rondje moesten draaien. Nu lagen we zeker op kop! Langzaam maar zeker liepen we elke ronde wat uit en hadden we eindelijk ons eerste plekje te pakken! Yes! Ron had de eer om die avond het kanon af te steken.

Uitslag: 1. Ale, 2. Ut ‘e Striid, 3. Sted Dockum

Dag 5 – Echtenerbrug, donderdag 24 augustus

We hadden hoop op een mooi windje, maar hier was helaas weinig van terug te zien. Met een matige 1 a 2bft kwamen we als 3e bij de bovenboei , vlak achter de Sted Dockum en Rearder Roek. De twee koplopers besloten een loefduel aan te gaan tijdens het eerste ruime rak. Hierdoor liepen wij hard in en konden wij als eerste de volgende boei passeren. Doordat de Rearder Roek erg hoog aan de wind kan zeilen, waar wij hier juiste net wat tekort komen, moesten we dit mooie plekje weer inleveren. Tijdens de ruime rakken liepen wij weer harder, maar dit was helaas niet genoeg. Na een erg leuke strijd met de Rearder Roek toch erg tevreden met onze twee plaats!
Ook leuk voor de tussenstand: Ut ‘e Striid had nu “eindelijk” een slechter resultaat gevaren (7) en werd het zo nog erg spannend de komende dagen!

Uitslag: 1. Rearder Roek, 2. Ale, 3. Sted Dockum

Dag 6 – Lemmer, vrijdag 25 augustus

Voor het eerst zijn we helemaal bovenin gestart tijdens de IFKS. Er viel precies een gaatje tussen de boei bij het startschip en de Gerrit Ynze en konden we met een mooi gangetje over de startlijn. We leken er eerst heel mooi uit te komen tot alle schepen in de stuurboord slag net even een hele mooi vlag kregen…. Balen! Met als extra tegenvaller dat we door een kleine inschattingsfout bij de Gerrit Ynze stil bijna kwamen te liggen (bakboord-stuurboord situatie, Ale over bakboord). Wederom de protestvlag maar ook geen snelheid meer. De Ut ‘e Striid ging ruim als eerste om de bovenboei, die zouden we de rest van de wedstrijd ook niet meer terug zien. Wij mochten gezellig samen met vier ander skutsjes de boei ronden. Gelukkig hebben wij veel snelheid tijdens de ruime rakken en scharrelden wij samen met de Rearder Roek langzaam voor de rest van het veld uit.

Uitslag: 1. Ut ‘e Striid, 2. Rearder Roek, 3. Ale

Finale dag – Lemmer, 26 augustus

Geen wind = geen wedstrijd = Ut ‘e Striid kampioen, 2e Ale, 3e Rearder Roek.
Jammer dat we de laatste dag niet hebben kunnen zeilen, maar het was een “machtig moaie wike”!

De welverdiende felicitaties voor de Ut ‘e Striid! Op naar volgende jaar in de B-klasse!
De gehele uitslag is terug te lezen op onze website: skutsjeale.nl/wedstrijdkalender