Bridgeclub Heeg

14 november 2017

in Bridgeclub Heeg

 

De schuld aan je partner geven en de zevende tafel.

Als ik dit stuk voor de Sylboade schrijf,  hebben wij de eerste drie speelronden er al  weer op zitten. Alle paren waren de eerste drie avonden aanwezig of hadden voor invallers gezorgd. Gelukkig had geen enkel paar daardoor een zogenaamde stilzit omdat er geen tegenstander was.

Aangezien het mannenkoor niet meer op donderdagavond oefent, kon de bridgeclub verhuizen naar de kleine zaal. Dit scheelt in zaalhuur wat invloed heeft op de hoogte van de contributie. In deze zaal is het wel wennen aan de akoestiek, temperatuur en krappere opstelling van de tafels.

Bridgen na de vakantie is sowieso weer wennen.  Het blijft moeilijk om samen met je partner al biedend tot het juiste bod te komen. Pas je of kies je de juiste troef en bepaal je het juiste aantal slagen dat je denkt te gaan halen. Dan moet jij of je partner goed spelen om het aantal slagen dat je geboden hebt te halen. Of samen met je partner zo spelen dat de tegenstander het aantal slagen dat ze geboden hebben, niet haalt. In het begin van het seizoen na de vakantie gaat dit vaak mis, je bent de onderlinge afspraken in het biedproces even kwijt, je begrijpt elkaar niet bij het spelen, kortom het bridgen kan dan moeilijk gaan en je vraagt je af: waar ben ik eigenlijk mee bezig. Gelukkig kan je dan meestal geheel onterecht de schuld aan je partner geven. Dit lost alleen niets op en vooral als je met je echtgenote speelt zorgt het nog voor veel meer problemen.

Bij het voetbal kent men, na twee helften op het groene gras, de derde helft in de kantine. Bij de meeste bridgeclubs voer je na ieder spel de score via een draadloos kastje in de computer en direct na afloop komt de uitslag uit de computer rollen. Deze wordt voorgelezen en de bridgers gaan huiswaarts. In Heeg hebben wij geen kastjes en de scores worden  nog met pen op een scorebriefje ingevuld. Na afloop moet er flink gerekend worden en de resultaten opgeteld worden. Daarna voert Hessel Huismans deze scores  in de laptop die de einduitslag berekent. Dit duurt altijd enige tijd, vooral als er fouten bij het opschrijven zijn gemaakt. Ondertussen zitten de bridgers heel gezellig met elkaar te kletsen en vol spanning op de uitslag te wachten alles onder het genot van één of meerdere consumpties. De uitslag komt en iedereen weet hoe goed of slecht men gespeeld heeft en hier wordt nog heftig over nagepraat.

Hierna gaan de meeste bridgers naar huis maar sommigen blijven nog enige tijd bij de bar van het dorpshuis zitten:l plezier en goede gesprekken Zo de voetbalclub de derde helft kent, zo kent  de Bridgeclub Heeg na zes tafels bridge de zevende tafel, vaak heel gezellig en dan heb je zomaar weer zin in de volgende bridgeavond.

Voor meer informatie over bridgen in Heeg:  www.huismans24.nl/bridge.html

De stand na drie ronden: