Duim omHeeg

19 december 2017

in Duim OmHeeg

Liftpaal en bus, een geweldige combinatie!
Niets zo duurzaam als helemaal niet met een auto naar Sneek rijden, maar lekker op de fiets. Soms echter, blijkt fietsen niet zonder risico en zo eindigde afgelopen augustus mijn fietsrit naar Sneek opeens in een gipsarm. Dat betekende een paar weken niet meer zelf fietsen of autorijden, maar wel af en toe naar Sneek moeten. Als lid van de werkgroep Duim omHeeg lag de oplossing natuurlijk voor de hand. Gewoon bij de liftpaal gaan staan en dat deed ik dan ook. Maar als je krap in je tijd zit sta je niet altijd even rustig bij die paal en in de stromende regen duurt zelfs één minuut wachten al te lang. De combinatie met de bus bleek een uitkomst. Heen met de bus en terug via de liftpaal of juist andersom. Het was ideaal en ik kon al mijn afspraken nakomen zonder anderen lastig te vallen met halen en brengen. Tegen diegenen die bang zijn dat door Duim omHeeg straks de bus helemaal niet meer rijdt, kan ik alleen maar zeggen: ik heb nog nooit zoveel in de bus gezeten, mede dankzij de liftpalen!
Liftpaal en bus, probeer het ook eens…. Lucie Gelderblom

1 november 2017 – informatieavond voor andere dorpen
In de grote zaal van het Heechhús waren op 1 november enkele dorpen aanwezig om te luisteren naar onze ervaringen met het liftproject Duim omHeeg. Het ontbreken van goed Openbaar Vervoer is niet iets dat alleen aan Heeg is voorbehouden… De opkomst was niet groot maar de dorpen die aanwezig waren, wilden graag aan de slag met een vergelijkbaar liftproject in hun eigen dorp. Ook een vertegenwoordiger van Netwerk Duurzame Dorpen was aanwezig. Het Netwerk wil dit initiatief uit Heeg graag als duurzaam voorbeeld uitrollen naar andere dorpen. Er zijn vervolgafspraken gemaakt en samen met Netwerk Duurzame Dorpen gaan we kijken of in één keer een aantal projecten tegelijkertijd kan worden aangepakt.

Er was ook een presentatie van Freonen fan Fossylfry Fryslân. Zij proberen zoveel mogelijk Friese burgers en bedrijven in juli 2018 als proef twee weken lang ‘Fossielvrij’ te laten vervoeren, dus zonder benzine of diesel. Het is van belang dat wij ervaring op doen hoe wij – en onze (klein) kinderen! – in een toekomst zonder olie & gas ons toch kunnen verplaatsen. Zeker voor de bereikbaarheid van dorpen zoals Heeg is dat van groot belang! Voor wie het leuk vindt om ook een ‘fossielvrij’ initiatief te nemen, kijk op de website: www.fossylfrijfryslan.frl

Liftweetje
De jaren 70 en 80 waren de hoogtijdagen van het liften. In die tijd werden ook veel records gevestigd die nog steeds staan. Zo heeft ene Ilmar Island in juni 1979 gelift van Pompano Beach in Zuid-Florida naar Prudhoe Bay, Noord-Alaska. Hij deed over deze afstand van maar liefst 8500 kilometer ‘slechts’ 6 dagen en 17 uur.