Heech yn it grien, een jaar verder

19 december 2017

in Natuur in en om Heeg

Als de bomen hun blad verloren zijn, is het de beste tijd om nieuwe bomen te planten. Deze winter breekt een nieuwe fase van het groenplan Heech yn it Grien aan, het plan dat Heeg met de afdeling openbaar groen maakte om Heeg weer een groen aanzien te geven.

Hoe mooi dat kan worden, kon u deze zomer alvast zien op de Skatting, waar na overleg met de bewoners nieuwe bomen en vaste beplanting kwamen. Zoals door de straat gewenst, is de begroeiing hoog genoeg om de vaart uit het verkeer te halen, zonder onveilig te worden.

De hele zomer was het een feest van bloemen, bijtjes en vlinders en van bezoeker tot bewoner werd iedereen er blij van. Naburige dorpen bestelden bij de gemeente ook vast zo’n prachtborder en het beplantingsplan werd opgevraagd om thuis ook aan te leggen.

Doel van Heech yn it Grien is het openbaar groen in het dorp mooier, natuurlijker, eetbaarder en biodiverser te maken. Het aantal grote bomen in Heeg is in de laatste jaren drastisch teruggebracht en deze winter wordt een start gemaakt met het herstel.

Uit verschillende buurten komen ideeën voor een groener aankleding en daarmee zijn we volop in overleg. Zo is er overleg met de bewoners van It Eilân en met de centrumbewoners, waardoor er volgende zomer alweer veel meer groens te genieten valt in Heeg.