It Wraldfinster

19 december 2017

in It wrâldfinster

Nationaal Schoolontbijt
In de week van het Nationaal Schoolontbijt gaan elk jaar ruim een half miljoen kinderen, op zo’n 3000 basisscholen, samen gezond ontbijten. Met speciaal lesmateriaal leren ze alles over hun ontbijt. Zo ervaren ze hoe leuk en belangrijk het is om de dag gezond te starten. Deze 15e editie van het Nationaal Schoolontbijt –een jubileum- had een speciaal thema: Gezond ontbijten is geen kunst! Daarom werd de week geopend met een ontbijt in het Rijksmuseum, schoven kinderen aan tafel met Kamerleden in het Mauritshuis en werd de week afgesloten in het Fries Museum. Op alle scholen kregen kinderen kunstzinnige klassenposters en placemats die de kunstenaar in ze wakker moest maken! Ook onze school deed, samen met de Jozefschool, op donderdag 9 november mee met het Nationaal Schoolontbijt.

‘It sil heve’!
Ieder jaar organiseert Plan Nederland de landelijke scholierenactie Schaatsen en Zwemmen voor Water. Voor deze sportieve en educatieve actie brengen duizenden leerlingen van honderden Nederlandse basisscholen zoveel mogelijk geld bij elkaar voor waterprojecten van Plan. Zij schaatsen rondjes op de ijsbaan en zwemmen baantjes in het zwembad en laten zich per rondje of baantje sponsoren door familie en vrienden. De opbrengst van deze actie is steeds bestemd voor een grootschalig project van Plan voor veilig drinkwater en betere hygiëne in een of meerdere Afrikaanse landen. Ook de kinderen van de groepen 5 t/m 8 hebben woensdag 15 november meegedaan aan deze actie. We vertrokken naar het Thialf stadion om daar zoveel mogelijk zoveel mogelijk rondjes te schaatsen. Het was een enorm succes waarbij we €3548 opgehaald hebben!

Robot
Misschien heeft u al verhalen van de kinderen gehoord, maar afgelopen weken zijn we druk bezig geweest met het bouwen van een robot. Elke basisschool in Fryslân heeft een Edu-Robot gekregen, omdat de provincie Fryslân en onderwijsinstellingen het belangrijk vinden dat kinderen de kans krijgen om te ervaren hoe leuk techniek is. De robots promoten in eerste instantie een loopbaan in de techniek waar ze in de toekomst veel arbeidskrachten nodig hebben. En anderzijds kunnen de robots helpen met rekenen, taal, het leren van een vreemde taal en programmeren. Het is prachtig om te zien hoe enthousiast de kinderen hier mee aan de slag zijn gegaan. In groepjes zijn we begonnen om de robot in elkaar te zetten. Een hele klus, maar erg leuk om te doen! De robot zit nu in elkaar en deze week gaan we aan de slag met het besturen en programmeren van de robot. Op de site staan foto’s van het bouwen van de robot en als de robot werkt zullen er nog meer foto’s en filmpjes volgen.

Beverwedstrijd
De Beverwedstrijd is een gratis informaticawedstrijd voor alle leerlingen uit groep 5, 6, 7 & 8 van de basisschool en klas 1 t/m 6 van het voortgezet onderwijs. De wedstrijd is ontwikkeld om leerlingen kennis te laten maken met informatica. Misschien ontdekken ze wel dat ze er talent voor hebben! Deelnemers krijgen verschillende vragen die te maken hebben met informatica, algoritmen, structuren, informatieverwerking, logica, puzzels en toepassingen. Pittige onderwerpen, maar je hebt geen voorkennis nodig. De opgaven zijn zó gemaakt dat iedereen ze met logisch en goed nadenken kan oplossen. De vraag is of je dit binnen de gegeven tijd lukt…