Lift gekregen – lift gegeven

19 december 2017

in Duim OmHeeg

“Jo sjogge d’r noait ien stean” hoor ik wel eens iemand zeggen. Dat kun je negatief uitleggen of positief opvatten. Ik dacht: dat ga ik ook uitproberen. Vroeger liftte ik veel, van Kollum naar Leeuwarden. Maar na het halen van een rijbewijs en de eerste lelijke eend was dat voorbij. Hoogstens nog eens als je met pech langs de weg stond bijvoorbeeld, of in Sneek als je de laatste bus had gemist .

Een paar weken geleden stond ik ’s morgens rond 10 uur bij de liftpaal aan de Skatting.
Auto nr.1 reed door, maar kon ook niet snel stoppen, omdat auto nr. 2 er vlak achter zat. Vanuit auto nr.3 werd gezwaaid door vier handen, dus die zat vol. Even later stopte auto nr.4 en bracht me met een prettig gesprek onderweg naar Sneek.

“Jo sjogge d’r noait ien stean”… kan wel een beetje kloppen, want als je er dus staat ben je ook zó onderweg, binnen 3 minuten had ik een lift. De terugweg ging met de bus richting Lemmer (via Hommerts dus) waar ik in Hommerts uitstapte bij de afslag Heeg. Van daar heb ik lekker gewandeld naar huis, maar had net zo goed ook daar de duim op kunnen steken. Misschien ook daar een liftpaal neer zetten tegenover tuincentrum?

’s Middags moest ik met m’n eigen auto naar Sneek, en na gedane zaken, terug via de liftpaal bij het busstation. Daar werd de duim opgestoken door een echtpaar uit Heeg. Zij stonden er net 30 seconden. Zij werden na een vrolijk gesprek in de auto voor de deur van hun huis in Heeg afgezet. Hoezo “jo sjogge d‘r noait ien stean”?

Een week later stond ik weer bij de liftpaal in Heeg, samen met een vriendin. Zou het lukken, liften met z’n tweeën? Auto nr. 6 stopte en Gerrit nam ons mee naar station IJlst. Hij had ook de button van Duim Omheech aan zijn vooruit hangen, zo kun je o.a. herkenbaar maken dat je meedoet met dit project. In IJlst stapten we uit de auto en in de trein, die ons naar Workum bracht. Vandaar maakten we een schitterende wandeling terug naar Heeg, via het Brekkenpad langs de Oudegaaster Brekken. Wind in de rug en de najaarszon die het water zilverachtig kleurde. Een prachtige wandeling in de stille natuur.

“Liften kan je verder brengen”
Gerben P.