Nieuws van Stichting “Heech fan alds”

17 februari 2018

in Heech fan Alds

 

Presentatieavonden

Goed nieuws voor de liefhebbers van onze presentatieavonden. Met behulp van een beamer presenteren we op een groot scherm divers materiaal uit het “Heech fan âlds archief”.

Wanneer:     Woensdagavond 28 februari 2018

Aanvang:     20:00 uur

Plaats:         Mfc “It Heechhûs”, It Eilân 67, 8621 CT Heeg

Kosten:        € 2,50 p.p./avond

Onderwerpen

O.a.: nieuwe aanwinsten, Ned. Indiëperiode 1946/50, diverse straten, feesten en als de tijd het toelaat filmpje(s) uit de oude doos. (De volgende presentatieavond staat gepland op woensdagavond 28 maart 2018).

Oude ansichtkaarten van De Syl

De Syl – ±1900

In 1903 kocht Auke Lankhorst de beide linker puntgevel-woningkjes uit 1794 via notaris Poelstra van van Brechtsje Minnes Koopmans, weduwe van Simen Boukes van der Velde. Het grote huis op de hoek kocht Auke Lankhorst er bij in 1914 via notaris Mulder van Maria Hendrika Zandstra, vrouw van Melle Horjus, de enige erfgenaam van mejuffrouw Fokeltsje Horjus. In het derde puntgevelwoninkje (1781) zat de zeilmakerij van palinghandel/rederij W. & A. Visser, tegenwoordig is het een garage.

 

De Syl – ±1900

In het huis met de grote kajuit woonden de palinghandelaren/ reders van firma W. & A. Visser & Zn. (Anno 1731). In 1919 kocht dokter Douwe de Witte het van Bauke Annes Visser. Tussen de bleekjes op De Syl was een pad. Het ene bleekje was van de Vissers, het andere van con-current Auke Lank-horst.

 

De Syl – ±1907

Een mooie foto van De Syl. Het water was toen veel breder dan nu; de kade was uiteraard veel smal-ler. Verder zien we de bleekjes ter hoogte van de voorplecht van het skûtsje van Anne Hertzen van der Schuit. Er achter een grote groep mensen, (allicht kijkend naar de foto-graaf). Links liggen de ‘leggers’, waar de levende paling in werd bewaard, tot ze naar Londen werden gebracht met de palingaken.

 

 

De Syl – ±1910

Zeilmaker Jan van Brug staat in het kleine bootje. Links de botter “Koerier” van palinghandel fir- ma W. & A. Visser & Zonen. Die werd af en toe gebruikt bij het opkopen van paling in vissers-plaatsen aan de  Zuiderzee.

 

Tips: Op www.dorpsarchieven.nl is onze website te vinden. De site is nog in opbouw maar in de komende tijd zult u er steeds meer foto’s en documenten kunnen bekijken.

Op www.friesfilmarchief.nl zijn oude films over Heeg te bekijken. Gebruik bij het zoeken in het filmarchief als zoekterm niet alleen Heeg, maar probeer ook Osingahuizen om een ca. 15 min. durende kleurenfilm over de bouw van de nieuwe brug (1971) aldaar te bekijken.

Let op! Gooi niet zomaar weg!

Hebt u nog waardevolle informatie, documenten, foto’s, dia’s, 8 mm. films, VHS videobanden e.d. die voor de vastlegging van de historie van Heeg interessant zijn, neem dan contact met ons op. U kunt zaken aan ons in beheer geven of afstaan, maar meestal kunnen we er ook een digitale reproductie voor ons archief van (laten) maken.

 

Info: Kees de Jong, Jan Hettinga, Piet van der Bank en Piet Vlas