Nieuws van Stichting “Heech fan alds”

11 maart 2018

in Heech fan Alds

Presentatieavond

Goed nieuws voor de liefhebbers van onze presentatieavonden. Met behulp van een beamer presenteren we op een groot scherm divers materiaal uit het “Heech fan âlds archief”.

Wanneer:     Woensdagavond 28 maaart 2018

Aanvang:     20:00 uur

Plaats:         Mfc “It Heechhûs”, It Eilân 67, 8621 CT Heeg

Kosten:        € 2,50 p.p./avond

Onderwerpen O.a.: nieuwe aanwinsten, Ned. Indiëperiode 1946/50, Reünie 1995 & 2000, foto’s gemaakt door Wiebe de Bock, diverse Hegemer personen en filmpje(s) uit de oude doos.

25-jarig regeringsjubileum van H.M. Koningin Wilhelmina Ter gelegenheid hiervan was er feest in Heeg op 12 en 13 september 1923. Er werd ook een Gevelversiering en Etalage-Wedstrijd georganiseerd waarvan hierbij een paar foto’s.

 

Harinxmastrjitte 3

In dit pand woonden destijds eerst Durk Jelles Reijenga, daarna Douwe Osinga, beide met een winkel in krui-denierswaren. Folkert de Hoop volgde met een pianozaak. Daarna heeft de familie Van Barneveld er eerst met Barnel B.V. surfplan-ken en boten enz. ver- kocht, daarna met Jonkers Import B.V. diverse computerbe-nodigdheden.

 

Tsjerkebuorren

Op bovenstaande foto zijn rechtsachter een aantal panden zicht-baar die zijn gesloopt om plaats te maken voor een bedrijfsuit-breiding van fam. Van Barneveld. Een van die panden was het winkeltje van Joh. Potma. Alle Hegemers kenden destijds het snoepwinkeltje van Potma’s Griet; ze had ook peterolie en klom-pen te koop.

Harinxmastrjitte 4

Fam. Rudolphi voor hun woning waar nu, samen met het pand rechts, ‘1001 artike- len’ van Wessel en Sjoukje Veenstra-Voolstra is gevestigd. Daarvoor had Maaike Veenstra-Bootsma er een viswinkel, weer later Bote Westra zijn taxibedrijf. In het rechter pand woonden voorheen Kees de Jong, Wed. K. de Jong, gebroe-ders De Jong met galanterieën, speelgoed, drukwerk enz. Later de boekwinkel van Klaas de Jong en Hettinga’s Installatiebedrijf. Rechts staat Tjeerd Rudolphi.

 

Harinxmastrjitte 29

Het mooi versierde oude postkantoor van de Van Scheltinga’s. Voor de deur post-kantoorhouder Marius van Scheltinga, die later werd opgevolgd door zijn zoon Tjeerd. Achter het hek staat zoon Cornelis. Hal-verwege de jaren ’80 werd het Postkantoor een ‘Postagentschap’ en kreeg onderdak in een supermarkt. Na sloop en nieuwbouw van het oude pand in de jaren ’90 van de vorige eeuw, is Stentec Software B.V. hier gevestigd.

Tips:

Op www.dorpsarchieven.nl is onze website te vinden. De site is nog in opbouw maar in de komende tijd zult u er steeds meer foto’s en documenten kunnen bekijken. Op www.friesfilmarchief.nl zijn oude films over Heeg te bekijken. Gebruik bij het zoeken in het filmarchief als zoekterm niet alleen Heeg, maar probeer ook Osingahuizen om een ca. 15 min. durende kleurenfilm over de bouw van de nieuwe brug (1971) aldaar te bekijken.

Let op! Gooi niet zomaar weg! Hebt u nog waardevolle informatie, documenten, foto’s, dia’s, 8 mm. films, VHS videobanden e.d. die voor de vastlegging van de historie van Heeg interessant zijn, neem dan contact met ons op. U kunt zaken aan ons in beheer geven of afstaan, maar meestal kunnen we er ook een digitale reproductie voor ons archief van (laten) maken

Info:             Kees de Jong, Jan Hettinga, Piet van der Bank en Piet Vlas