Bridgeclub Heeg

17 april 2018

in Bridgeclub Heeg

Welke rol speelt de “dummy” tijdens het bridgen !

De pop van een buikspreker noemen ze een dummy die moet het hebben van zijn vlotte babbel. Bij bridgen spreekt de dummy alleen maar met zijn handen.Hij fungeert als een blinde partner van de hoogste bieder. Aan de bridgetafel ben je geen domkop, omdat je slechts op commando een kaart mag bijgooien. Natuurlijk had je als dummy graag zelf geprobeerd om het contract binnen te slepen, maar je accepteert je nederige rol als figurant.In je onbewogenheid straal je serene rust uit. Een loos voorwerp ben je allerminst. Sommige bridgers verafschuwen de rol als dummy. Die bieden liever vier  met zeven troeven, terwijl de partner drie SA had geboden. Andere bridgers zijn graag dummy. Even de concentratie loslaten en onder de tafel discreet weinig gebruikte spieren strekken. De een is blij dat hij/zij op tafel mag en niet hoeft te spelen, bang dat de partner naderhand gaat mopperen dat je het hebt verknald. De romantische dummy is juist zó dol op de partner dat hij die graag de victorie gunt. Een dummy kan een relatie redden of breken. Onverstoorbaar en evenwichtig overziet de dummy het slagveld dat zijn partner en de tegenstanders aanrichten. Alleen de dummy heeft oog voor de schoonheid van neerdwarrelende kaarten op de tafel. Een partner die kan tellen als een meikever en kan snijden als een kok die naar de vork toe speelt, is hopeloos verloren zonder een goede dummy. Dus alle lof voor de dummy!

Hieronder de stand na bridgeavond 16 maart 2018

 

Dieuwke Schrale