Fierljepevenement

16 mei 2018

in Aankondigingen, Evenementen

Op 14 oktober 2016 werd bij onze zoon Hendrik Jacob Krol (toen 10 jaar) de diagnose diabetes type 1 (DT1) gesteld. Hoe groot de invloed van die diagnose zou zijn, daar hadden we destijds geen flauw benul van.

Hendrik Jacob is een sportieve jongen: voetballen, fierljeppen en buiten spelen zijn voor hem heel belangrijk. De jeugddiabetes verpleegkundige van het Antonius Ziekenhuis in Sneek was na de diagnose van DT1 heel duidelijk over sporten: zo snel mogelijk weer oppakken! En zo hebben we dat ook gedaan: binnen 14 dagen stond Hendrik Jacob weer als keeper onder de lat. Spannend…. maar wat waren we trots op hem! Bij alle informatie die we over DT 1 kregen, hoorden wij ook over de activiteiten van de Bas van de Goor Foundation (BvdGF). Hendrik Jacob was gelijk enthousiast over het sportkamp in Landgraaf. Sporten samen met andere kinderen die ook DT1 hebben, leek hem geweldig. Hij heeft in de zomer van 2017 genoten in Landgraaf: van alle sporten, van de leuke groep, van de geweldige begeleiding en van de perfecte organisatie!

Ook voor ons als ouders was het kamp een bijzondere ervaring. Sinds de diagnose was Hendrik Jacob nog geen enkele nacht zonder één van ons van huis geweest. Door alle duidelijke informatie en de goede medische begeleiding, lieten wij hem met een gerust gevoel achter. Het moge duidelijk zijn, wij hebben enorme bewondering voor de activiteiten van de BvdGF!

We vroegen ons af of wij ook iets terug zouden kunnen doen voor de BvdGF. Hendrik Jacob had met kampleider Rick Groenhard enthousiast gesproken over de fierljepsport en zo ontstond bij ons het idee om een fierljepevenement voor kinderen met diabetes te organiseren. Fierljepferiening Drylts stond helemaal achter ons idee en we kregen hun toestemming om de fierljepaccommodatie in IJlst te mogen gebruiken voor zo’n evenement. In een email hebben we ons voorstel voorgelegd aan de BvdGF. Wat waren we blij dat de Bas van de Goor Foundation meteen enthousiast reageerde op ons voorstel! En zo wordt het Bas van de Goor Foundation fierljepevenement op 1 juli 2018 in IJlst een feit.

Het evenement is bedoeld voor kinderen met diabetes in de leeftijd van ca. 9 tot en met 13 jaar. Ook voor hun ouders organiseren we een programma. Verdere informatie is te lezen via de link:  www.bvdgf.org/fierljep. Leuk om nog te vermelden is dat Bas van de Goor zelf ook mee komt naar IJlst. Bas van de Goor is de oprichter van de BvdGF en hij was één van de volleyballers die deel uitmaakte van het gouden olympische team in 1996.

Sponsoring

Om dit evenement te kunnen realiseren zullen wij een aantal sponsoractiviteiten op touw zetten. We betrekken daarbij onze familie, vrienden en kennissenkring en zullen ook een aantal bedrijven in Heeg benaderen. We hebben inmiddels al meerdere toezeggingen gekregen, waar we erg blij mee zijn! Waarschijnlijk zal er in juni een lege flessen inzamelactie gehouden worden door groep 8 van It Wrâldfinster. In de Sylboade van juni daarover meer.

Wij zijn als gezin enorm trots om dit evenement in samenwerking met de Bas van de Goor Foundation te organiseren. Fijn om zo op een positieve en sportieve wijze bezig te kunnen zijn met Diabetes Type 1.  Jaap, Jitske, Berend Ype, Riemer Durk en Hendrik Jacob Krol

Wat is diabetes type 1? Als je DT 1 hebt, maakt je alvleesklier geen insuline meer aan. Hierdoor blijven je bloedglucosewaarden niet op peil. DT 1 kun je niet voorkomen en het is niet te genezen. Bij DT 1 vernietigt je eigen afweersysteem de cellen die insuline maken. Je lichaam heeft wel insuline nodig. Insuline zorgt ervoor dat glucose (suiker), uit de koolhydraten van je voeding, naar de lichaamscellen gaat, zo krijg je energie. Gebeurt dit niet, dan blijft de glucose in het bloed en krijg je te hoge bloedglucosewaarden. Op de lange termijn veroorzaken langdurig hoge waarden complicaties. Het is dus belangrijk dat je diabetes snel herkent en behandelt.

Behandeling van diabetes type 1 DT 1 behandel je met insuline. Dit doe je met een insulinepen of een insulinepomp. Het doel is dat je bloedglucosewaarden tussen de 4 en 10 mmol/l blijven. Om je bloedglucosewaarden in de gaten te houden, moet je ze zelf regelmatig meten met een bloedglucosemeter. Je mag alles eten, maar weet wat je eet. Hoe beter je weet hoeveel koolhydraten (suikers in voeding) je binnen krijgt, hoe beter je de behandeling daarop aan kunt passen.

Hypo en hyper Als je DT1 hebt, zijn er (regelmatig) momenten waarop je een te hoge bloedsuiker (hyper) of te lage bloedsuiker (hypo) hebt. Te veel hypo’s en hypers kunnen op den duur voor veel problemen in je lichaam zorgen. Daarom is het belangrijk dat je ze herkent. De hoeveelheid suiker in het bloed verandert steeds. Dat komt bijvoorbeeld door eten, drinken, bewegen, stress, emoties, griepje of omgevingstemperatuur. Een hypo gaat over als je snel iets zoets drinkt of eet (limonade, druivensuiker). Bij een hyper wil het lichaam het teveel aan suiker in het bloed kwijtraken door veel te plassen. Veel water drinken helpt daarbij. Ook beweging is goed, dan verbranden de spieren bloedsuiker. Extra insuline bijspuiten helpt ook.

Invloed op het dagelijkse leven Bij alles wat je gaat doen moet je eerst bedenken wat je bloedsuikerwaarden zijn en of je nog iets moet doen (eten of juist bijspuiten). Je kunt niet zomaar de deur uitgaan zonder je diabetesspullen. Bij een hypo en een hyper kun je last hebben van vervelende bijverschijnselen: zweten, moeheid, beven, wisselend humeur, duizeligheid, slappe benen, honger gevoel. Ook ’s nachts is het soms nodig om je bloedsuikerspiegel extra in de gaten te houden. DT1 heb je 24 uur per dag, 7 dagen per week!