Het heeft Zijne Majesteit behaagd…

19 juni 2018

in Verhalen

Het rapport vertelt:

Riek Terpstra-Weersma (74) uit Heeg is pleegouder van 3 kinderen, was 6 jaar zorgverlener voor een echtpaar met kind; is actief in diverse functies bij de PKN kerk in Heeg, is vanaf 2001 mantelzorger voor haar kleinzoon; is vanaf 2006 bestuurslid en sinds 2016 voorzitter van Chr. Gemengd koor ‘Nije Moed’ in Oosthem en was 10 jaar vrijwilliger bij de Fryske Wike (Friese vakantieweken) in het Roosevelthuis in Doorn. Een vakantieweek voor Friese ouderen en minder validen.

Dat is nogal wat. Natuurlijk ga ik even babbelen met Riek. Want dat is wat ze doet. Ze babbelt er vrolijk op los. Dat ze ervan schrok. Dat ze er niks van wist. Dat het op donderdag oppassen ineens niet doorging wel erg vreemd was. Ze gingen ineens met 3 vrouwen shoppen. Riek met dochter Titia en schoondochter Anita zouden naar Rinsma in Gorredijk gaan, nou hartstikke leuk. Dus vrolijk de auto in, maar waarom nou niet richting Joure? Nee, er moest nog even een boodschap in Sneek gedaan worden. En nog ging er geen lampje branden bij Riek. Maar toen ze op de Koemarkt “het hele spul” zag staan viel het kwartje en wat voor kwartje!! Het was een hele schok voor Riek want ze wilde eigenlijk helemaal geen lintje!! Wat sil dit? Maar het advies om het maar over zich heen te laten komen heeft ze ter harte genomen en tegen de tijd dat de ceremonie begon kon ze er heerlijk van genieten!! Mooi zo.

Riek is er één uit een gezin met 6 kinderen. Haar vader is vroeg overleden, zodat haar moeder er al snel alleen voor stond. Dat was dus aanpakken met z’n allen. Dat heeft ze wel geleerd. Riek heeft veel bewondering voor haar moeder, die altijd zei dat haar kracht “fan boppe” kwam en dat heeft Riek waarschijnlijk overgenomen als ik haar zo beluister. Toen het op haar weg kwam om 3 pleegkinderen op te voeden naast haar eigen 3 kinderen heeft ze dat gewoon gedaan, met veel liefde. Met trots vertelt ze dat alle kinderen een mooi plekje in het leven hebben gevonden.

De mantelzorg voor haar kleinzoon van nu 16 jaar ligt haar ook na aan het hart. Brent heeft het syndroom van Down en zij helpt al sinds zijn geboorte mee. Hij heeft als baby een hersenvliesontsteking gehad en kan daardoor niet praten, maar er bestaat ook nog iets als non verbale communicatie en daar zijn ze samen goed in: Brent en Beppe!! Hoe bijzonder kan dat zijn. Nog steeds gaan Feite en Riek elke week een dag oppassen en 1x per maand komt Brent bij ze logeren.

Ze mag ook graag iets voor de kerk doen. Zo is ze bij elkaar zo’n 8 jaar ouderling geweest voor Talma State, een dierbare functie. Je bent er voor de vrolijke dingen uit het leven, zowel als voor de zwarte kant ervan. Het hoort allemaal bij elkaar. Nu is ze nog ouderling in een wijk van Heeg. Via de kerk is ze vrijwilliger geworden in het Roosevelthuis in Doorn. Ze doet al 17 jaar elk jaar de Friese Wike mee. Als vrijwilliger ben je dan 1 op 1 met een patiënt gedurende een hele week in de weer. Zeer intensief, maar ook zeer positief.

Riek is welliswaar in Abbegea geboren, maar in Easthim opgegroeid, alwaar ze als jong meisje al op het koor zat. Ze zingt dus al haar hele leven…Van het een komt het ander, dus bekleed ze nu ook de functie van voorzitter….. Op 17 jarige leeftijd heeft ze Feite leren kennen. Na 5 jaar verkering zijn ze 52 jaar geleden getrouwd en ze heeft er nog geen dag spijt van gehad!!

Dochter Titia en haar man Martin zijn de “aanstichters” van het lintjes gebeuren. Zij hebben het initiatief genomen om de instanties aan te spreken waar Riek haar vrijwilligers werk doet enzovoorts enzovoorts. Want je hebt niet zomaar een lintje hè!!

Hartelijk gefeliciteerd!!

Agnes de Groot.