‘In ons element’ op Jachtwerf Piersma

19 juni 2018

in Aankondigingen, Evenementen

Dichtersfestijn ‘In Ons Element’ op Jachtwerf Piersma

Op zondag 1 juli vindt op de Oude Jachtwerf Piersma aan de Skatting een optreden van dichters plaats onder de titel ‘In Ons Element’. Hegumers en inwoners van omliggende dorpen zijn hierbij van harte welkom. De entree is vrij. De aanvang van dit literaire gebeuren is 19.00 uur.

Stichting Langstme uit Sneek organiseert ‘In Ons Element’ in het kader van LF2018. Het programma wordt door cultuurwethouder Stella van Gent om 10.00 uur in de Nicolaaskerk van Wieuwerd geopend. Daarna volgen optredens in Arum en Workum. Rond 17.00 uur genieten de dichters van een hapje en een drankje bij de Oude Jachtwerf Piersma in samenwerking met Grand Café De Watersport Heeg. De presentatie van dit dichtersfestijn is in handen van Mirjam Bakker, de vorige cultuurwethouder van SWF, en Wiebe Dooper van Langstme.

In iedere mienskip staat een bepaald element centraal waarover de dichters verzen voordragen. Voor Heeg is dat logischerwijs het element Water. Begrippen als reinigen, stromen en vissen zijn daaraan verbonden. In dichterlijke zin zijn Heeg en water in een zucht te noemen. Zo is met name de palinghandel onlosmakelijk met de geschiedenis van Heeg verbonden. Vanaf ongeveer 1700 komt deze handel vanuit Heeg, Workum en Gaastmeer op Londen tot grote bloei. Daarnaast hoeft de ontwikkeling van Heeg tot een van de meest bekende watersportcentra in Noord-Nederland geen betoog.

In het Fries, stadsfries, Nederlands, streekdialecten uit Drenthe, Overijssel en met een vleugje Gronings, wordt de poëzie gepresenteerd. Ytsje Hoekstra uit Koudum, Wilco Berga uit Harlingen en Yva Hokwerda uit Leeuwarden zijn de Friese dichters. Een opvallende dichter is Anske Smit die op bijzondere wijze in het Hylpers zijn werk ten gehore brengt.

Margreet Schouwenaar, stadsdichteres van Alkmaar, is ook een van deelnemende dichteres aan ‘In Ons Element’. Zij publiceerde in 1992 het vers ‘Aldus gezwegen’.  De inhoud verwijst naar de inzet van mensen die op het veld werken. Het is een schitterende ode aan het platteland. Hierbij de derde strofe:

 Honger vindt de kliek opgeschept. Genoeg
voor picknickdagen, maar te karig
voor de velden

van verschroeiend licht en stugge aren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dichter Anske Smit presenteert op aangename wijze verzen in het Hylpers.
Marten Visser zijn gedichten kenmerken zich door een rijke fantasie met humor.
Margreet   Schouwenaar is stadsdichteres van Alkmaar. Haar verzen zijn innemend en zeer muzikaal van toon.