Duim omHeeg

10 juli 2018

in Duim OmHeeg


Op- en afstappers

In de zomermaanden verwelkomen wij in ons dorp vaak op- en afstappers. Gasten die een watersportvakantie beginnen of eindigen in Heeg. Vaak is dat op- of afstappen iets dat in de weekenden gebeurt. Maar op zaterdag en zondag rijden de gewone bussen minder vaak. En in de andere uren moet de belbus ruim een uur van te voren worden gebeld. Om er voor te zorgen dat onze gasten niet lang doelloos bij de halte blijven staan, kunnen we ze attent maken op de liftpaal. En als we langsrijden – bij de liftpaal in Sneek of in Heeg – en we zien de toeristen daar staan, dan is het vaak een kleine moeite om ze mee te nemen. Zo begint of eindigt een vakantie in Heeg niet met een kater.

Duim omHeeg wordt Duim Omhoog
Ook Langweer gaat binnenkort met de duim omhoog en op verzoek van dorpsgenoten krijgt Heeg er liftplekken bij in Hommerts en IJlst. Er komen mooie duurzame borden van bamboe te hangen. Onze Hegemer liftpalen zien er een beetje verpieterd uit (ze worden binnenkort onder handen genomen) maar het liften gaat er niet minder om. Steeds meer mensen ervaren dat je uit Heeg zo weg bent. Vanuit Sneek kan het iets langer duren maar ook dat gaat goed. Probeer het eens!

 

 

De ‘Freonen fan Fossylfry Fryslân’ (een project van Leeuwarden 2018) proberen zoveel mogelijk Friese burgers en bedrijven in juli als proef twee weken lang ‘Fossielvrij’ te laten vervoeren, dus zonder benzine of diesel. Vanaf de provinciegrenzen zullen elektrische auto’s en taxi’s, deelauto’s, groengasbussen, segways, ligfietsen, elektrische boten en andere bijzondere voertuigen het verkeersbeeld bepalen, zo is het idee. En niet minder dan een wereldrecord is het doel als op 14 juli de grootste stoet duurzame vervoersmiddelen van Drachten naar Leeuwarden rijdt. Voor meer informatie: www.elfwegentocht.nl

Natuurlijk is liften ook een prima manier om minder benzine en diesel te gebruiken, zeker als je meelift met een fossielvrij voertuig. Wij hopen dat tijdens deze twee weken bij meer mensen ook liften als optie gaat leven.

Liftweetje
De Fransman Ludovic Hubler heeft 5 jaar lang (2003-2008) alleen door te liften rond de wereld gereisd. Met alleen z’n duim wist hij auto’s, motorfietsen tot ijsbrekers er toe te bewegen hem mee te nemen. 170.000 Kilometer, 1300 verschillende vervoermiddelen en 59 landen verder schreef hij een boek Le Monde en stop dat prompt het Franse reisboek van het jaar werd.