Voetreflexologie in ons dorp: Joke Nauta!

10 juli 2018

in Palingaak

Op het visitekaartje van Joke Nauta staat: De voetzool is een spiegel van lichaam en geest. Een voetreflexbehandeling helpt je de balans in je leven te herstellen. Sinds 1 april is zij met een praktijk voetreflexologie gestart aan de Houw in Heeg. Natuurlijk willen we daar meer van weten. We hebben afgesproken op één van die hartstikke warme dagen. Ik sjok er heen en loop later fris en fruitig weer naar huis…..

Joke heeft de opleiding in Elspeet afgerond en staat te popelen om ons bekend te maken met de voetreflexologie. Je voeten zijn een weerspiegeling van je hele lichaam met reflexpunten en reflexzones. Even uitleggen: op je voeten zijn alle ledematen en ook alle organen van je lichaam geprojecteerd. Je kunt er zogezegd alles op terugvinden…Op het moment dat de harmonie verstoord is, kun je d.m.v. lichte druk proberen die balans te herstellen in de zones. Tijdens de behandeling geeft Joke met haar duim en wijsvinger druk op deze zones. Klachten kunnen verminderen of zelfs helemaal verdwijnen…

Laten we even heel duidelijk zijn: Joke stelt geen diagnose, ze geeft je geen medicijnen en ze werkt nooit klachtgericht. Zoals ze zelf zegt: voetreflex therapie is geen vervanging van de reguliere geneeskunde, maar het kan wel een waardevolle aanvulling zijn. Denk aan vermoeidheidsklachten, stress, spijsverteringsproblemen, overgangsklachten, hoofdpijn, migraine, spier-of gewrichtsklachten.
Voor een optimaal resultaat zijn vaak 4 behandelingen aan te bevelen. Tijdens het eerste consult is er een intake gesprek en meteen een behandeling. Kosten zijn 37,50 per keer.
Interesse? Joke Nauta, De Houw 4. Tel. 06-27356822. In november gaat ze een beroepstoets doen en daarna worden behandelingen door verschillende zorgverzekeraars vergoed. Op www.ber-reflexologie.nl kun je dat opzoeken.

En in de behandeling is er een vast patroon van werken. Ze gaat alle zones in een rustig tempo af en doet dit bij beide voeten op dezelfde manier. Ik merk tijdens de behandeling, dat mijn armen beginnen te tintelen. Een tijdje later knort mijn maag. Heb ik honger of is dit het gevolg van de behandeling? Ik moet zeggen dat ik echt nog geen honger heb, dus…Tijdens de behandeling lig ik in een comfortabele stoel in haar behandelkamer op de eerste verdieping van haar huis.

De voetreflexologie is niet van vandaag. Er bestaan eeuwenoude hiërogliefen op een graftombe van een arts in Egypte.. Zou hier de oorsprong liggen? We weten het niet, maar duidelijk is dat al duizenden jaren de mensheid gebruik maakt van dit soort behandelingen van de voeten. Intrigerend toch?
We beschouwen dr. William Fitzgerald als de herontdekker van de reflexologie. Nota bene een KNO arts, die zich in deze materie heeft verdiept Hij heeft in 1913 zijn bevindingen op een congres publiek gemaakt. Deze arts kwam uiteindelijk tot 10 verticale zones op de handen en de voeten. En schreef er een boek over. Hij wordt de vader van de reflexologie genoemd.

Aan het einde van de behandeling heb ik het gevoel dat ik er energie van krijg.. Vandaar dat ik fris en fruitig weer naar huis loop. Dat de behandelingen van Joke ontspannend werken is voor mij duidelijk. Ik kan me goed voorstellen dat je hier veel baat van kunt hebben. Ik hoop, dat ze er veel mensen mee kan helpen. Succes!

Agnes de Groot