En dat allemaal in “onze achtertuin”…..

13 september 2018

in Verhalen

Dat was me een zomer! En die begint zowat in mei zong Rob de Nijs ooit. Dagen achter elkaar hoge temperaturen, alle records gebroken, allemachtig! Toen ik een keertje vanuit de Randstad naar huis reed dacht ik dat de temperatuurmeter van de auto stuk was….Ik begon op 42 graden toen ik de auto open deed. Dan komt je een enorme walm warme lucht tegemoet, heel fijn…. Maar ok, dat is een kwestie van deuren en ramen open en ventileren! Maar toch zakte het niet veel… Onder de 37 graden is het de hele rit niet geweest. Buiten dan hè? Lang leve de airco!!

Bij dit soort temperaturen wordt het dringend tijd om wat verkoeling te zoeken. En dat  mogen wij graag doen in “onze achtertuin”… We pakken de boot en 2 bruggetjes verder zit je al op de Poelen. Hoe mooi is het daar? Jullie denken nu misschien wel iets van: duh, gewoon de Poelen, hoor….Maar duh, het is wel een heel mooi stukje natuur. Ik weet niet zo heel veel van plantjes en vogeltjes enzo dus ik waag me niet aan een verdere uitleg hiervan, maar elke keer als wij hier langs varen genieten we ontzettend van ons uitzicht. We staan er met z’n allen niet zo bij stil, omdat wij hier in Heeg gewoon hartstikke verwend zijn wat dat betreft!!

Heel bijzonder is het ook om met je bootje de wijde wereld in te trekken richting IJlst. Richting passantenhaven op de Weinsleat en dan al die bruggetjes door het dorp onderdoor. Of afslaan richting Jutrijp op de Riper Feart, de Soalsleat en via de Swarte Brekken richting de Broersleat. En dan in Uitwelingerga het zelfbediening bruggetje nemen die doorgaat naar Oppenhuizen? Zo’n prachtige tocht!! Je waant je op vakantie, heerlijk… Maar hoever ben je hemelsbreed van je eigen bedje? Nou, niet zoveel…. Maar je bent wel uit. Met een hapje en een drankje erbij kan je dag toch niet meer stuk?

Er zijn nog veel meer prachtige tochten te maken. Zo word ik altijd blij van Sloten. Je kunt er dwars doorheen varen en dan kiezen voor Lemmer of voor het Tjeukemeer. Maar wat te denken van de Luts? Hoe prachtig is dat? En dan via Koudum richting Hindeloopen en via de Yndijk weer terug. De Langwarder Wielen. Het Hegermeer. Friesland is gewoon mooi!

Dit jaar kun je ook overal in de omgeving uitingen van “ons” culturele jaar terugvinden. Wel grappig. Ineens in de berm een draakje of zo. Voor mij zijn de fonteinen absoluut een hoogtepunt en daarnaast de schilderijen in Sloten. 499 om precies te zijn. Niet meer en niet minder. Dat heeft te maken met de opstelling. Daarnaast mocht er niet met zwart gewerkt worden. Als je op bij het kanon van Sloten gaat staan zie je dat de schilderijen   als het ware in elkaar overvloeien en één groot geheel worden!

En wat te zeggen van de Reuzen? Verderop in deze Sylboade heeft Mariet een stel prachtige foto’s geplaatst. Ach, het is een beetje teveel om op te noemen en het is nog lang niet voorbij allemaal. Laten we hopen op een mooie nazomer om nog meer te kunnen genieten van dit alles!!

Agnes de Groot