Bente is de kampioen !!

8 oktober 2018

in Overig nieuws

Op 30 juni werd het al spannend. Bente won de dag titel bij het fierljeppen in It Heidenskip. Met een sprong van 14,36 meter kwam ze op het erepodium terecht! Daarmee verstevigde zij haar positie als eerste in het klassement in de “meisjes topklasse”. Bente Vlas komt uit voor de afdeling IJlst, maar ze woont natuurlijk in Heeg…..

11 augustus is het wel een hele belangrijke dag, want nu gaat het erom: de Friese kampioenschappen in Winsum! Ze was al favoriet en in de voorronde sprong ze al 14.35, maar toen het puntje bij paaltje kwam deed ze daar nog eens een schepje bovenop en ze springt een geweldige 15.36m. En wint!! Buiten dat springt ze ook nog eens alle springsters uit de vrouwen categorie ‘de tent uit’… Joh en dat op 16 jarige leeftijd. Ze wint de glêzen ljepster.

Fierljeppen is niet alleen een Friese aangelegenheid. We hebben in Nederland de Nederlandse Fierljep Bond met als doel het fierljeppen in Nederland te behouden, bevorderen en in goede banen te leiden. Deze bond heeft 2 leden:
– De Frysk Ljeppers Boun (FLB)
– De Polstokbond Holland (PBH)

Ze vertegenwoordigen in totaal een groep van zo’n 600 actieve fierljeppers in Nederland. Er is een nationale competitie die bestaat uit zo’n 140 officiële wedstrijden. Dat vind ik eigenlijk best veel! Er zijn 14 verenigingen waarvan 8 in Friesland. De afdeling IJlst is er één van.

Het trainen gaat het hele jaar door. ‘s winters in de zaal, schaven aan techniek en absoluut aan de conditie werken! Jammer genoeg zal Bente er niet meer bij zijn, want ze gaat stoppen. Ze is het plezier in de springen ergens onderweg kwijtgeraakt en dat is dat! Ze wil graag overstappen op het volleyballen en kijken hoever ze daarin kan komen. Nu ja, dan kan ik alleen maar zeggen: jammer voor het fierljeppen, maar ik denk dat de volleybal vereniging wel blij zal zijn!!

Hartelijk gefeliciteerd met je prijs,
Agnes de Groot