Bruidsatelier Jadau in Sneek!

20 november 2018

in Aankondigingen, Verhalen

Als we gaan trouwen dan halen we ook alles uit de kast. Iedereen op zijn of haar best gekleed, haren in de krul en maar hopen op mooi weer!! En die mooie jurk: daar kan Anskje Schaap ons uitstekend aan helpen! Ik zag een berichtje op Facebook voorbij komen over een nieuw te starten winkel en vond onmiddellijk dat ik me daar mee moest bemoeien…. Op een mooie nazomer dag in oktober wandel ik naar de boerderij op Osingahuizen 5 voor een gesprekje over Bruidsatelier Jadau. De naam is trouwens een samentrekking van de voornamen van haar dochters Jannie en Dauina..

Anskje heeft op de boerderij een gedeelte voor zichzelf ingericht. Met buiten een paar parkeerplaatsen en een aparte entree. Dit is  het domein van Anskje. Binnen veel wit en grijs, mooi gecombineerd in een gezellige sfeer. Dat wil je natuurlijk ook, want je komt hier toch voor een bijzondere en vrolijke gelegenheid! Het werkt als volgt: eerst komt de bruid met haar wensen en ideeën. Dan maakt Anskje daar een ruwe schets van en al pratende kom je waarschijnlijk al een heel eind. Vaak willen bruiden ook een jurk kunnen zien. Dat is ook heel logisch. Daarvoor heb je natuurlijk de laptop en dan nu de winkel… Anskje voert 2 merken bruidsjurken. Op de site kan ze alle modellen laten zien. Wellicht dat er een mooie jurk tussen zit. Maar het kan ook zomaar gebeuren, dat je het lijfje van de ene jurk mooi vindt en de rok van een ander. Dan wordt de jurk door Anskje speciaal voor jou ontworpen en gemaakt. Want had ik al verteld dat ze een indrukwekkende werkruimte heeft met een prachtige naaimachine, een lockmachine  en nog veel meer?

Je maten worden genomen en een paar weken later mag je komen passen. Spannend!! Soms wordt er eerst een proefmodel gemaakt die je mag passen en soms pas je de onderjurk. Daarna komt uiteindelijk de buitenjurk. Al met al gaan er een paar maanden in zitten om de jurk te maken. Ze wil graag dat de jurk zo’n 3 weken voor de bruiloft klaar is. En dan vind ze het niet erg om eens een naadje in te nemen omdat de bruid afgevallen is. Dat is allemaal bij de prijs inbegrepen. Maar daar zit wel een maximum aan. Het is wel gebeurd dat bruiden nog even dit wilden veranderen. En zou dat ook anders kunnen? Ja, de halve jurk veranderen kan natuurlijk niet zomaar. Daar hangt dan ook een prijskaartje aan….. Er hangt trouwens een prijskaartje van tussen de 750 en 2400 euro aan de jurken.

Al met al groeit ze hier een beetje uit haar voegen met de zaak. Haar dochter woont al een tijdje op een mooie bovenwoning boven een mooie winkel in Sneek en als die winkel dan toevallig vrij komt…. Ja, dan valt het kwartje wel heel snel. Ze hoefde niet lang na te denken en op 9 en 10 november viert ze de opening van de winkel in Sneek!!

Natuurlijk moest er het een en ander aan geklust en geschilderd worden om het een mooie bruidszaak te laten worden. Daarbij kreeg ze hulp van Ylona Kruis van Sytsma antiek en accessoires. Zij heeft Anskje geweldig advies gegeven, waar ze heel erg blij mee is. Ze gaan in de winkel dan ook een samenwerking aan. Je kunt er allerlei woonaccessoires van Sytsma tegenkomen en dus ook kopen….

Even terug naar de mode.. In de winkel heeft ze zo’n 30 verschillende jurken hangen. Anskje kiest duidelijk voor deze hoeveelheid omdat ze graag telkens het nieuwste van het nieuwste wil hebben hangen. Alles hangt vrolijk door elkaar zodat je veel verschillende stijlen naast elkaar ziet hangen. En ja, het komt af en toe wel eens voor dat een bruid niet zo’n goed beeld van zichzelf heeft en iets uitzoekt waarvan ze uiteindelijk niet mooier/vrolijker van zal worden. Dan zal Anskje er alles aan doen om dit zacht en kalm in goede banen te leiden…

Ze maakt al kleren sinds haar 14e. Daarom was het ook logisch dat ze de 3 jarige Mode Kleding opleiding in Sneek zou doen. Maar toen ze daarmee klaar was kon ze er niet zo goed een baan in vinden. Ze heeft toen gekozen voor de ziekenverzorging omdat ze dat ook een mooi beroep vond en omdat ze dan kon leren en werken tegelijkertijd. De ziekenverzorging doet ze nog steeds, maar ze werkt nu wel minder uren. Tegelijkertijd is ze altijd bezig gebleven met kleding maken. Haar eigen bruidsjurk, die van familieleden en later kinderkleding toen haar eigen kinderen klein waren. Maar het bleef maar kriebelen…. Ze heeft gewoon iets met bruidskleding!! En dan nu de winkel. Met prachtige bruidsjurken, maar óók de gelegenheidskleding. Want laten we dat vooral niet vergeten zeg! De moeders van het bruidspaar !! En natuurlijk de rest van de familie en vrienden kring… Zoals ik al zei: alles uit de kast en de haren in de krul!!

De winkel is nu al open. Anskje werkt het liefst op afspraak. Zo heeft ze alle tijd voor haar klant en worden ze niet gestoord. Maar op zaterdag is ze gewoon open voor degene die even wil kijken. Het atelier blijft gewoon op Osingahuizen want daar heeft ze al haar spulletjes bij elkaar en dat is wel zo handig natuurlijk. Maar voor kleine klusjes sjouwt ze met liefde haar machine heen en weer.

In de toekomst zou ze graag nog wat cursussen volgen om zichzelf te blijven verbeteren en de nieuwste snufjes te ontdekken. Want dit is wat ze wil. Een grotere zaak hoeft niet, en meerdere zaken ook echt niet. Zo is het goed.

Heel veel succes!!

Agnes de Groot

Bruidsatelier Jadau

Johan Willem Frisostraat 22 , Sneek     Of: Osingahuizen 5, Heeg

Kijk eens op haar website: www.bruidsatelierjadau.nl of op Facebook en Instagram