Nieuws van Stichting “Heech fan alds”

20 november 2018

in Heech fan Alds

Presentatieavonden Goed nieuws voor de liefhebbers van onze presentatieavonden. Met behulp van een beamer presenteren we op een groot scherm divers materiaal uit het “Heech fan âlds archief”.

Wanneer:     Woensdagavond 14 november 2018

Aanvang:     20:00 uur

Plaats:         Mfc “It Heechhûs”, It Eilân 67, 8621 CT Heeg

Kosten:        € 2,50 p.p./avond

Onderwerpen O.a.: Nieuwe aanwinsten, Bijzondere feiten, Feesten, Ouden van dagen, Tsjerkesleat en Weisleat. We besluiten met een paar British Pathé filmpjes met de palingaken in Londen.

De overige presentatieavonden zijn op:    Woensdagavond 23 januari 2019 en Woensdagavond 27 februari 2019

Website Stichting Doarpswurk stopt met investeren in de sterk verouderde en onveilige, voor ons gratis te gebruiken, website www.dorpsarchieven.nl. Begin juli zijn onze gegevens verwijderd. Of en waar ons archiefmateriaal in de toekomst op het internet te zien zal zijn zullen we t.z.t. in De Sylboade publiceren.

Op www.friesfilmarchief.nl zijn oude films over Heeg te bekijken.

Schoolgedenkstenen in ere hersteld Stichting Heech fan âlds is bezig geweest met het terugplaatsen van de oude gedenkstenen van de Gereformeerde School (1904) en van de Hervormde School (1916) op de plaatsen waar de scholen vroeger stonden.

Nadat de scholen gesloopt werden, een jaar of twintig geleden, zijn de stenen eerst uit beeld verdwenen en hebben een hele tijd bij een oud-bestuurslid van één van de scholen gelegen, de heer F. Boersma. Pas na zijn overlijden kwamen de stenen weer in beeld. De familie wilde graag van de stenen af, want ze zijn loeizwaar en nemen veel ruimte in beslag. Voor het behoud zijn ze toen naar een andere oud-bestuurder, de heer H. Schrale gegaan die er uiteindelijk ook wel vanaf wilde en contact opnam met Kees de Jong. Eerst was niet duidelijk wat er met de stenen moest gebeuren, toch werd er snel een oplossing gevonden. Op een gegeven moment liep Kees langs het water van It Sypke, vlak langs het perceel waar de Hervormde school ooit stond en sprak daar toevallig de huidige bewoner, de heer K. van Brug, aan over de bewaarde gedenkstenen en die was gelijk enthousiast, de steen mocht gelijk worden weggezet. Ook voor de plek aan de Weisleat, waar de Gereformeerde school heeft gestaan, verleenden Wouter en Anje Kuik van Stentec software B.V. direct hun medewerking. Gelukkig, want het is zonde als zulke gedenkstenen verdwijnen.

Het was nog een hele onderneming om de stenen op te halen en, schoongemaakt en wel, op de op de locatie te plaatsen. Daarvoor kreeg de stichting hulp van schilder Rinze Veenstra en Seakle Hettinga die de stenen een opfrisbeurt gaven. Voor transport en plaatsing werd ‘De Ambtenaar’, een boot van de WSH, bemand door Lieuwe de Vries en Jaap Reijenga, gebruikt. Piet Vlas en Jan Hettinga verzorgden de benodigde palen en bevestigingsbeugels en assisteerden bij de plaatsing. Sinds juni j.l. staan de stenen op hun plek en zijn ze op die manier in ere hersteld, namens Stichting “Heech fan âlds” hartelijk dank aan allen die dit mede mogelijk hebben gemaakt.

Heech fan âlds wil bij de gedenkstenen informatie gaan verstrekken, zoals een folder die via de VVV wordt verspreidt. Mensen die nog informatie of foto’s over de niet meer bestaande scholen hebben, zijn van harte welkom om zich hiermee bij Stichting “Heech fan âlds” te melden.

Uw commentaar, aanvullingen of verbeteringen van onjuistheden zijn van harte welkom: email hidden; JavaScript is required

Info:             Kees de Jong, Jan Hettinga, Piet van der Bank en Piet Vlas