Bridgeclub Heeg

11 december 2018

in Bridgeclub Heeg

 

Onlangs viel een vriendelijke uitnodiging op de mat om te laten inenten tegen de griep. Ik vrees dat die niet gaat helpen tegen het “Bridge-virus” waar ik sinds kort mee ben besmet.  Vroeger werd er thuis door mijn ouders behoorlijk fanatiek geklaverjast, en omdat het er nogal stevig aan toe kon gaan, had de rest van de familie zich voorgenomen nooit te gaan kaarten. Uiteindelijk zijn we allemaal gevallen voor de kaartspellen en weten we dat het ook gezellig kan gaan. Dat is ook wat me aanspreekt bij de bridgeclub in Heeg, het gaat er gemoedelijk aan toe.

Al ga ik nog regelmatig de mist in met Stayman en Jacoby, (reageer enthousiast met mijn hartenkaart op 2 harten na 1 sance) of kan ik niet meer bij alle vrije kaarten komen die op tafel liggen, zolang mijn bridge-maatje me laat leven, vind ik het een hartstikke leuk spel. Sinds een maand ben ik aan het oefenen bij BIC, Berry’s internet club, en het is maar goed dat je max. 2×8 spellen kunt spelen, want het is behoorlijk verslavend.

Een aanrader voor in de familiekring is boerenbridge, een simpel en heel leuk spel en is geschikt van 3 tot 7 spelers.

Spelregels Boeren bridge:

  • Bepaal met de hoogste kaart wie als eerste moet delen
  • Troeven: Elke ronde wordt een nieuwe `troefkleur` gedraaid.
  • Je moet altijd kleur bekennen; als er schoppen wordt gevraagd moet je schoppen volgen. Heb je de gevraagde kleur niet, dan mag je troeven, je bent niet verplicht.
  • Het aantal rondes hangt af van het aantal deelnemers, ronde 1 is met 1 kaart per persoon, ronde 2 met twee kaarten, ronde 3 met 3 kaarten etc. tot er niet meer voldoende kaarten zijn en dan weer terug spelen tot 1 kaart.
  • Het bieden: Als iedereen er klaar voor is, wordt er tot 3 geteld en toont iedereen tegelijk het aantal vingers dat gelijk staat aan de voorspelling. Als de totale bieding gelijk is aan het aantal te behalen slagen, moet degene die uitkomt de bieding wijzigen; Er gaat dus altijd iemand het schip in.
  • Puntentelling; Goed voorspeld: Bij een goede voorspelling krijg je 10pt +3pt voor elke slag. Dus als jij hebt voorspelt 0 slagen te halen en dit klopt, dan krijg je 10 punten. Maar heb jij 3 slagen voorspeld, dan krijg je 19pt.
  • Puntentelling; Fout voorspeld: Bij een foute voorspelling krijg je 3pt voor elke slag die je ernaast zit. Dus als jij hebt voorspelt 0 slagen te halen en je haalt er twee, dan krijg je -6pt.
  • De winnaar is de speler die de meeste punten heeft behaald.

Veel speelplezier, Vera Meijer