Het spook van de Palingaak uit Heeg

11 december 2018

in Palingaak

We schrijven 1666.

Brand, brand, brand………Een grote stadsbrand in de Engelse stad Londen. Door een ongedoofd vuur in een oven was er een moeilijk te blussen stadsbrand ontstaan. Drie dagen, 2 tot 5 september, is er met man en macht geblust, ook Nederlandse en Franse schippers hebben hierbij geholpen. Naar verluidt ook de schippers van de palingaken. Een groot deel van de stad is verloren gegaan. Mensen vluchtten weg door de kleine nauwe straatjes. 87 parochiekerken en 13.200 huizen zijn verloren gegaan. Met moeite konden ze voorkomen dat de Tower Bridge ten prooi viel aan de brand met enorme hitte.

De stad werd herbouwd.

We schrijven 2018.

Drie november, Spokentocht in Heeg. Vele bootjes door het dorp, kinderen genoten van de lichtjes en versierde tuinen. Ze keken hun ogen uit bij de gezonken Titanic. Rondom de Palingaak waren veel witte spoken te zien. Hebben ze ook het andere spook ontdekt? Op de Werf bij Pier liep een spook. Hij of zij kwam onder de grote wilg vandaan. In een bruin gewaad, grijze gympen en een rood kruis op het voorhoofd. De mensen bij de aak hebben het spook gevraagd of hij of zij (ze konden niet zien of het een vrouwelijk of mannelijk spook was) zin had in koffie, thee of iets sterkers. Het leek erop dat het spook de Nederlandse en Friese taal niet verstond. Het spook praatte ook niet.

Het liep verdwaasd over het terrein. Waar kwam het spook ineens vandaan? Waarom was het hier op de werf bij Pier en dichtbij de aak?

De mensen bij de aak denken aan het volgende:

De laatste tijd is er veel gesproken over de reis naar Londen met de Aak vanuit Heeg. Ook is er contact geweest met mensen uit Engeland. Misschien heeft het spook wat opgevangen van de in het Engels gesproken telefoongesprekken. Zou het kunnen zijn dat het spook uit de Tower Bridge gevlucht is in 1666 en aan boord gegaan is van de palingaak uit Heeg om te schuilen? Is het spook toen onbedoeld als verstekeling meegegaan naar Heeg? Heeft het spook zolang gewacht op de terugtocht? Huist het spook al die jaren in het witte schippershuisje of op de werf bij Pier?

Toen de spokentocht in Heeg afgelopen was vertrok Els met de auto. Els woont in Harlingen. Ineens was het spook er weer en probeerde voorin te gaan zitten. Els had echter snel het portier op slot gedaan. Het spook ging achterin zitten. Bij de brug stapte hij echter snel weer uit. Was het de eerste keer in een auto? In 1666 waren er nog geen auto’s. Had hij mee willen gaan naar Harlingen? Vroeger was er een veerdienst tussen Harlingen en Londen. Het spook verdween in de donkere nacht.

We weten het niet. Het is allemaal gissen. Als iemand het spook ontmoet ……. vertel maar dat de aak medio juni naar Londen gaat. Er is zeker een plaats voor hem of haar.

Lief spook…..we noemen je vanaf nu: Het spook van de Palingaak uit Heeg.

 Hoop op een mooi vervolg………………