Nieuws van Stichting “Heech fan alds”

11 december 2018

in Heech fan Alds

Presentatieavonden. Goed nieuws voor de liefhebbers van onze presentatieavonden. Met behulp van een beamer presenteren we op een groot scherm divers materiaal uit het “Heech fan âlds archief”.

Wanneer:     Woensdagavond 23 januari 2019

Aanvang:     20:00 uur

Plaats:         Mfc “It Heechhûs”, It Eilân 67, 8621 CT Heeg

Kosten:        € 2,50 p.p./avond

Onderwerpen O.a.: Nieuwe aanwinsten, Boerenleven en boerderijen, Heegermeer, Luchtfoto’s, Personen. We besluiten met een filmpje over de hooioogst in Friesland rond 1950/60.

De laatste presentatieavond van dit seizoen is op:  Woensdagavond 27 februari 2019

Website Stichting Doarpswurk stopt met investeren in de sterk verouderde en onveilige, voor ons gratis te gebruiken, website www.dorpsarchieven.nl. Begin juli zijn onze gegevens verwijderd. Of en waar ons archiefmateriaal in de toekomst op het internet te zien zal zijn zullen we t.z.t. in De Sylboade publiceren.

Op www.friesfilmarchief.nl zijn oude films over Heeg te bekijken.

De wagenmakerij van Douwe Gerkes Walinga aan De Skatting 39 – Deel 1

“Hilversum, oktober 1985. Herinneringen aan onze ouders opgesteld door Maaike Kuijper-Walinga, geb. 15 juli 1905 te Heeg (Friesland)”. Deze op papier vastgelegde herinneringen van de in 1999 overleden Maaike, een dochter van Douwe Gerkes Walinga, vormen de bron voor dit artikel. Douwe Gerkes Walinga werd geboren op 11 febr. 1875 te Osingahuzen als zoon van Gerke Annes Walinga en Maaike Douma. De naam Douwe had hij te danken aan een vriend en weldoener van zijn ouders: Douwe Harmens Dijkstra, hij woonde in Heeg op It Sypke.

Het gezin van Gerke Annes Walinga en Maaike Douma was rijk gezegend met kinderen. Toen de kinderen aan het opgroeien waren is moeder Maaike na een ernstige ziekte overleden, vader Gerke bleef met grote zorgen achter. Enkele kinderen zaten nog op school. De grotere jongens gingen bij de boer werken. De meisjes in betrekking bij de boer of bij burgers. Douwe Dijkstra besliste dat zijn naamgenoot, die inmiddels 13 jaar was, een vak moest leren en wel het vak van wagenmaker, waar destijds veel vraag naar was.

Zo ging Douwe Gerkes op zekere dag met een blauw zakje op de rug, naar Weidum. Na een opleiding van ± 4 jaar is hij vertrokken naar Oostermeer om bij een weduwe zijn intrek te nemen in een wagenmakerij als meesterknecht. Hij verstond zijn vak toen al zo goed om de gehele verantwoordelijkheid op zich te nemen. Ook heeft hij zijn jongste broer Wiebren in opleiding genomen, die later voor eigen rekening een wagenmakerij is begonnen in Burdaard.

Contact met zijn familie heeft Douwe Gerkes steeds onderhouden door om de paar maanden per voet naar Heeg te gaan. Zijn vader is inmiddels hertrouwd.

Op 20-jarige leeftijd heeft Douwe Gerkes zijn toekomstige vrouw leren kennen: Grietje van der Meer die werkzaam was bij haar broer Sije van der Meer die als naaste buur een kruidenierswinkel beheerde in Oostermeer. Toen de verkering serieus werd begon het plan te rijpen om een eigen wagenmakerij te beginnen in Heeg, waar de familie nog woonde…

Met als gevolg dat Douwe Gerkes inwo-nende werd bij de verzorgers van het Gereformeerde Arm-huis schuin tegenover de Gereformeerde kerk. Naast het Geref. Armhuis bevond zich een stal en daarin is Douwe Gerkes begon-nen met repareren en het vervaardigen van hooiwagens, kruiwa-gens en alles wat de boeren nodig hadden voor hun bedrijf. Ook reparaties aan brikken en luxe wagens waarin de boerenfamilies zondags naar de kerk reden. Elke zaterdag spaanders opruimen en ’s maandags alles wat de paarden hadden achtergelaten…

In 1896 was Douwe Gerkes inmiddels meerderjarig geworden en werd er besloten tot het bouwen van een werkplaats en woonhuis. Naast de stallen, tegenover de Geref. kerk waren landerijen van Jan Wigles Visser. Douwe Dijkstra heeft toen samen met Jan Anes Steiginga, die bevriend was met J.W. Visser, de grond gekocht. Ook Steiginga had belang bij de grond voor een woonhuis, maar zoveel verder naar het noorden dat zijn huis met uitzicht voorbij de kerk was. Zo bleef er veel grond over voor twee woonhuizen en een grote werkplaats en ruimte en opslag voor de wagenmakerij. Met de opbrengst aan huur van het tweede woonhuis konden de hypotheekkosten worden gedrukt. Bij het verkrijgen van een hypotheek speelde de boerenleenbank een belangrijke rol. Een zeer in Heeg bekende boer, Wybren Jaarsma, bij wie Douwe’s broer Johannes in dienst was, stond samen met Douwe Dijkstra garant voord de 1e en 2e hypotheek. Zo is in 1897 door een niet nader genoemde timmerman en metselaar met de bouw begonnen. Al het houtwerk, zoals de binnenbetimmering, zoldering enz. werd door Douwe Gerkes zelf uitgevoerd.

In 1899, te weten de 20e mei na de kerkelijke inzegening, kon Douwe Gerkes zijn bruid Grietje van der Meer over de drempel van zijn nieuwe woning dragen.

Bij de foto’s:

De eerste foto, gemaakt ± 1915, laat het dubbele woonhuis met links de werkplaats zien.

Wie er op de foto poseren is niet bekend, maar ongetwijfeld bewoners van De Skatting.

Op de tweede foto poseren, tussen de in 1919 voor de verhuur aangeschafte luxe auto en de “Esso” benzinepomp, Douwe Gerkes Walinga en zijn vrouw Grietje van der Meer.

Deel 2 in de volgende SYlboade.

Uw commentaar, aanvullingen of verbeteringen van onjuistheden zijn van harte welkom:

email hidden; JavaScript is required

Info:Kees de Jong, Jan Hettinga,  Piet van der Bank en Piet Vlas