De palingaak maakt zich op voor London…

21 februari 2019

in Palingaak

Al gaat op het moment van het schrijven van dit verhaal de discussie over de Brexit alle kanten op, wij laten ons niet van de wijs brengen. Dat doen onze contactpersonen in Engeland ook niet. Op 15 februari ontmoeten wij in London de delegatie, die met ons de tocht naar en het verblijf in London voorbereidt. Met hen worden alle praktische kwesties geregeld, zoals de eventuele douaneperikelen, de beloodsing op de Theems, onze ligplaats in London, het aanleggen aan de Dutch Mooring (waar zo’n tweehonderd jaar palingaken uit Heeg aanlegden om paling te verkopen) en het congres van de European Sustainable Eelgroup van 25 t/m 27 juni. Vrijdag 28 juni is de dag waarop de palingaak centraal komt te staan en wij vele genodigden uit Europa, Engeland en Friesland verwachten. En zo zijn er veel meer zaken, die we op 15 februari hebben voor te bereiden en waar we afspraken over dienen te maken.
Maar het begint natuurlijk in Heeg. Op zaterdag 15 of zondag 16 juni zal de aak vanuit Heeg naar Engeland vertrekken. Ook die dag moet een festiviteit van jewelste worden. Wij verwachten dat vele Heegemers ons vanaf de wal uitzwaaien. Ook is het mooi als wij door een grote vloot vergezeld worden op onze tocht vanuit Heeg naar het IJsselmeer. In ieder geval zullen tjotters, Friese jachten en boeiers van de partij zijn om met de aak de eerste mijlen af te leggen.

Het is natuurlijk prachtig dat we na zo’n tachtig jaar weer een palingaak uit Heeg zien vertrekken naar London. Van zeg 1730 tot 1930 was Heeg vrijwel dagelijks het toneel van het vertrekken en aankomen van palingaken. Het boek van Jan Zetzema is voor het leven op een palingaak natuurlijk het standaardwerk. In de schooluitgave van Willem Santema, een handzaam en voor eenieder zeer leesbaar boekje, wordt dat leven ook prachtig uit de doeken gedaan. Wij treden komend zomer helemaal in die traditie en brengen de bloeiende handelsgeschiedenis van Heeg weer tot leven.

Onze begroting is nog niet sluitend, maar dat betekent niet dat de tocht wordt afgeblazen: hij gaat zeker door. We zullen wel bepaalde posten moeten schrappen, zonder dat dat ten koste gaat van de veiligheid, want die staat voorop. Wij zijn erg blij met bedrijven uit Heeg, die ons in natura geweldig helpen: De Jong Watersport, Miedema Sails en Stentec zijn wij dankbaar voor hun support. Maar er is meer nodig om onze plannen echt te kunnen realiseren. De komende maanden zullen we bedrijfsleven en publiek aanspreken voor de laatste loodjes.

Schippers en bemanning worden momenteel gerekruteerd. Dat wordt een mooie mix van jong en oud. Belangstelling voldoende, zo het er nu uitziet. Een enkeling kan zich nog aanmelden bij Maarten Stuurman via email hidden; JavaScript is required. Op de speciale website www.palingaaklondon.nl staat het hele verhaal en het laatste nieuws.

De originele Korneliske Ykes aan The Dutch Mooring in London rond 1930.