Verslag 34ste biljarttoernooi 14 en 15 dec. 2018

21 februari 2019

in Biljart

Het schema klaar, daarna een aantal afzeggingen. Voor het organiserende duo een rommelige start. Maar bij aanvang van het toernooi 61 deelnemers, verdeeld over 16 poules. Een opkomst als andere jaren, en daar doe je het voor.

Bij aanvang van het toernooi schalden de GVD tjes, verhipjes en k*t door de etablissementen heen. “biljarten bij daglicht is anders dan bij donker” en “er moet eerst bier in voordat het wil”. Allemaal excuses worden er gezocht voor eigen falen. Maar dat het de ene week beter gaat dan andere weken bewijst Corrie Hettinga, die in haar partij tegen ondergetekende de caramboles aaneen rijgt door tegen de ballen te praten, prachtige klossen produceert en ook gewoon goede punten.
Van alle poules stoten er twee door naar de tweede ronde, de helft is dus na twee partijen uitgeschakeld en kan troost gaan zoeken in het goudgele gerstenat.

Coby Ydema stond er goed voor na haar gewonnen partij tegen Rick Feld, maar verliest vervolgens tegen medeorganisator Rommert de Jong in 11 beurten. Exit voor haar, en de heren Rommert en Rick gaan door. “Hiest wol wat rekken mei my hâlde kinnen” de reactie van een teleurgestelde Coby. Ook Jouke van der Heide, speler met het hoogste gemiddelde op dit toernooi (92), heeft de smaak te pakken en wint in 11 beurten van Haye Stoffelsma. Dat was nodig ook na zijn verloren partij tegen Jitte Huitema. Beide bereiken de volgende ronde. Voor de winnaar van vorig jaar, Gerben Boonstra, is de eerste ronde zijn Waterloo. Sietse Altena is ontketend en wint in 8 beurten van hem.

In de tweede ronde 32 kanshebbers die verdeeld over 16 partijen spelen. Dubbele ex-winnaar Anton van Wijk verliest van nieuwkomer Wiebe Visserman. Edward Speerstra verliest heel erg nipt van Corrie, die nog steeds magie over de ballen heeft. Opvallend het aantal kroegbazen : Sybout wint van Dick Venema (ex kroegbaas), Hayo Wienia wordt eruit gekegeld door Jeltsje Flapper, Linda Nagelhout verliest van ex-winnaar Sietse van der Molen en Minke Andringa, ook met een horeca achtergrond, wint van Ernst Hoomans. Bij Sietse Altena, met behoorlijke horeca achtergrond aan de andere kant van de bar en in de eerste ronde uitstekend op dreef door in 11 en 8 beurten uit te zijn, is het vat verrassend genoeg leeg en verliest van Jappie Hettinga.

In de achtste finales zorgt Nico Flapper ervoor dat youngster Wiebe sneuvelt. Jouke dendert uitstekend door, na winst tegen Minke. Als alle partijen gespeeld zijn en de kruitdampen zijn opgelost is dit het kwartfinaleschema :

Sybout – Corrie
Jouke – Cor Flapper
Rommert – Sietse van der Molen
Nico – Andries Flisijn

Drie ex-winnaars tussen deze acht. (Cor , Sietse en Nico ) Nico sneuvelt, maar Cor en Sietse bereiken wel de halve finale. Corrie bereikt eveneens de halve finale. “Ik bin wol yn foarm, mar it kin sa wer oars” zegt de dit jaar niet in competitieverband spelende biljartster. Wanneer ze het toernooi wint zal ze weer aan de bak moeten om de beker te verdedigen. En daar begint het op te lijken als ze met Cor afrekent en de finale bereikt. Ook Sietse haalt de finale, Andries kan het niet bolwerken.

In een gezellige atmosfeer in de Boeier wordt de troostfinale dus gespeeld tussen Cor en Andries. Beide spelers komen maar niet op gang, maar wanneer Andries de schwung wat heeft te pakken kan Cor niet volgen. Andries derde is het gevolg. In de finale komt Corrie op voorsprong en die weet ze gestaag uit te breiden. Wanneer het iets te rumoerig wordt rond het biljart grijpt het arbitrale trio in, maar voor Corrie hoeft dat niet; wat geluid om haar heen deert haar niet. Uiteindelijk pakt ze de cup met de grote oren vrij eenvoudig. De finale was voor Sietse een onmogelijke missie, hij had zijn kruit verschoten. En zo was er (eindelijk) weer een vrouwelijke winnaar. Tien jaar na Coby mag Corrie het zegegebaar maken. In de plichtplegingen naderhand had Coby dus ook dubbele gevoelens, trots op Corrie maar jammer dat zij als vrouw de titel moet delen. That’s live. Na dat ook de scheidsrechters, de gastheren/dames en de organisatie bedankt werden voor hun inzet, mocht uittredend kampioen Gerben Boonstra de wisselbeker aan Corrie Hettinga overhandigen.

En zo kwam er een eind aan weer een geslaagd toernooi. Volgend jaar natuurlijk weer maar wie dan de organisatie heeft?????…………… We wachten af.
OpA