Kamerkoor Con Amore uit Bolsward

11 maart 2019

in Aankondigingen

 

Membra Jesu Nostri door Con Amore Musica

Op 16  maart voert Kamerkoor Con Amore Musica uit Bolsward ‘Membra Jesu Nostri’ uit van componist Dietrich Buxtehude in de Katholieke kerk te Heeg. Aanvang: 20:00 uur. Con Amore Musica staat onder leiding van Gerben van der Veen. Barokorkest Florilegium Musicum begeleidt het koor bij het concert.

In de aanloop naar Pasen worden er vaak en veel Matthäus-Passionen uitgevoerd. Maar daardoor raken andere, evengoed prachtige passiestukken, soms wat ‘uit de gratie’. Con Amore Musica heeft daarom bewust de keuze gemaakt voor ‘Membra Jesu Nostri’ van Buxtehude.

‘Membra Jesu Nostri’ bevat zeven cantates die gebaseerd zijn op de middeleeuwse cyclus ‘Salvi mundi salutare’. Het is een evenwichtige compositie met gloedvolle mystieke beschouwingen over de ledematen van het gekruisigde lichaam van Christus: de voeten, knieën, handen, zijde, borst, het hart en het hoofd.

Dietrich Buxtehude gebruikte voor zijn compositie gedichten van de cisterciënzer Arnulf van Leuven  en combineerde die telkens met citaten uit het Oude Testament. Die bijbelse teksten staan zowel aan het begin als aan het einde van een cantate. Zo begint ´Ad Pectus’ (bij zijn voeten) met een citaat uit Nahum: ”Zie over de bergen komen de voeten van de boodschapper, die de vrede aankondigt.“ Tussen de bijbelteksten plaatste Buxtehude poëtische, lyrische aria’s voor solisten. Op die manier ontstond de ‘concerto-aria cantate’, een type cantate dat rond 1680 erg in zwang was.

‘Membra Jesu Nostri’ is prachtige passiemuziek met poëtische teksten die ontroeren en tot de verbeelding spreken. Con Amore wordt bij de uitvoering begeleid door barokorkest ‘Florilegium Musicum’ dat authentieke instrumenten bespeelt.

Dit concert is een mooi en compact alternatief voor een Matthäus-Passion!

Membra Jesu Nostri

Kamerkoor Con Amore Musica

Dirigent – Gerben van der Veen

Orkest –  Florilegium Musicum

Zaterdag – 20.00 uur – RK kerk – Heeg

Kaarten € 12,50- in voorverkoop via Theatersneek.nl; aan de zaal € 15,-

(dit concert wordt ook nog een dag later in Roodhuis uitgevoerd, aanvang 15:30 uur)