Foto’s in de Sylboade

9 april 2019

in Ingezonden mededeling

Wij maken met heel veel plezier elke maand de Sylboade met jullie en voor jullie. We zijn heel voorzichtig met gegevens.  Want het is de bedoeling dat we jullie vermaken en informeren, maar het is ook onze taak om jullie te beschermen. Zo hebben we afgesproken, dat we foto’s van onze kinderen niet op de website zetten. (dank Helma) Het is echt het World Wide Web!! Het gaat z’n eigen leven leiden. Ik wil meteen even duidelijk wil maken, dat ik het wel vaak jammer vind voor de vele kinderen van scholen en sportverenigingen, die hartstikke leuk op een foto staan en toch niet op de website komen. Nu weet je waarom!!

We hebben in Nederland het ANP. Opgericht in 1934 als de stichting Algemeen Nederlands Persbureau en wel door de Nederlandse Dagblad Pers, waarbij vrijwel alle dagbladen waren aangesloten. Doel: het leveren van objectieve informatie zonder winstoogmerk. In 1935 hebben ze het uitgebreid met het leveren van radionieuws aan verschillende omroepen. Daar kennen we ze eigenlijk het beste van, toch?

Het ANP heeft een afdeling, die erop toeziet dat een ieders rechten beschermd worden.  Zo is een foto eigendom van degene, die de foto heeft gemaakt, het auteursrecht. Nou denken jullie natuurlijk duh, duidelijk! Nee, zo makkelijk is het niet. Want hoe vaak pak je wel niet even een plaatje of foto van het internet om een stukje een beetje op te leuken? Je hebt het zo gedaan en dat is dat. Denk je verder niet meer over na. Maar het ANP dus wel….. Zij speuren en sporen dan mensen en instanties op, die een foto onrechtmatig gebruiken en dan hangt daar natuurlijk een prijskaartje aan…..

Dus als jullie een stukje schrijven voor de Sylboade en daar een afbeelding aan toe willen voegen….. Denk even aan het ANP!!

Hoe kunnen we dit soort ellende voorkomen? Allereerst door erbij stil te staan wat voor foto je uitkiest. Een BN-er, een artiest… Ik zou het even niet doen… In principe mag je een foto alleen gebruiken als je toestemming van de eigenaar hebt, tenzij:

-De eigenaar al langer dan 70 jaar overleden is

-Er een licentie afspraak is gemaakt

Een klein voorbeeld: Iemand zag een leuke foto van een kop erwtensoep en heeft deze foto op de Facebook pagina van haar broodjeszaak gezet. De eigenaar van de foto wilde daar wel €1.500,- voor hebben. De soep wordt dus wél zo heet gegeten…..

Hoe dan? Ga op zoek naar rechten vrije foto’s. Dat zijn foto’s waarvan de eigenaar heeft aangegeven dat andere mensen de foto’s mag gebruiken. Je kunt zoeken in Google Afbeeldingen naar deze rechten vrije foto’s. Ga naar : geavanceerd zoeken en kijk bij gebruiksrechten. Er zijn ook websites waar je deze foto’s kunt vinden. Kijk eens op: Unsplash RGBstock of sommige foto’s van Flickr. En dan als laatste zijn er nog buitenlandse foto’s. Daar kan dan weer een hele andere wetgeving aan vast zitten…

Moraal van het verhaal? Bij twijfel: Niet doen……

Agnes de Groot

NB. Even voor alle duidelijkheid: je bent zelf verantwoordelijk voor hetgeen je instuurt!