Warm Heeg

9 april 2019

in Duurzaam Heeg, Plaatselijk Belang Heeg

 

7 maart: samenwerking Warm Heeg een feit! Het was een feestelijke bijeenkomst op donderdag 7 maart.  Vijf bestuurders van de Energiecoöperatie Duurzaam Heeg, Plaatselijk Belang Heeg, de gemeente Súdwest-Fryslân, de provincie Fryslân en het Wetterskip Fryslân bezegelden de onderlinge samenwerking rond Warm Heeg met hun handtekening.  Ook de aanwezige Hegemers zetten hun handtekening, om aan te geven dat ze het een goed idee vinden dat Warm Heeg de mogelijkheden van een collectieve warmtevoorziening in Heeg onderzoekt.

College van Professor Kleinstein en assistent Wattsun Speciaal voor de gelegenheid gaf onze plaatsgenoot professor Kleinstein, samen met zijn assistent Wattsun, een college over de principes van warmtewinning uit het oppervlaktewater van het Hegermeer.  Met een gedetailleerde proefopstelling maakten de heren een en ander aanschouwelijk. Het publiek keek toe, uit veiligheidsoverwegingen vanaf enige afstand. Na het overwinnen van enkele knelpunten, slaagde de proef. Het buiten de oevers treden van het Hegermeer en de rookwolken uit het huis werden daarbij door iedereen voor lief genomen.

Filmpje en website Voor diegenen die ondanks de uitleg van Kleinstein nog wat meer informatie willen over warmtewinning uit oppervlaktewater, hebben wij een filmpje gemaakt. Dit filmpje is te vinden op de homepage van www.warmheeg.nl.  Op deze website is ook aanvullende informatie te vinden over het doel en de planning van Warm Heeg.

Veel gestelde vragen (lees meer op www.warmheeg.nl)

– Mijn ketel is aan vervanging toe, moet ik nu nog een nieuwe kopen?

Antwoord: Overweeg de mogelijkheid van het huren van een ketel.

– Hoe meet je het warmteverbruik per huishouden?

Antwoord: Ieder aangesloten huishouden krijgt een eigen joule-meter die meet hoeveel warmte jouw woning heeft afgenomen. Als je veel warmte gebruikt, betaal je meer. Gebruik je weinig, betaal je minder. Daarom heeft isoleren nog steeds zin.

Biedt de website geen antwoord op een bepaalde vraag? Of bent u geïnteresseerd in een toelichting tijdens een bijeenkomst van uw buurtvereniging of organisatie?
Mail email hidden; JavaScript is required of bel Sjoerd Ypma of Lucie Gelderblom