De Veer van Hotze Jongstra

17 mei 2019

in De Veer

 

Mijn naam Hotze Jongstra en ik heb de veer gekregen van mijn gezellige buurman Johannes, waarvoor dank.

Ik ben in 1973 in Heeg op It Sypke geboren als laatste in een rij van vijf jongens en ben opgegroeid in een liefdevol en gezellig gezin. Door mijn oudere broers was het altijd een komen en gaan van vrienden en kennissen. Een erg gezellige tijd met altijd veel drukte. Mijn hele jeugd heb ik prettig in Heeg doorgebracht met vooral veel tijd op en in het water. Ondertussen heb ik zelf ook een mooi gezin samen met Bertilde en ben ik trots op mijn drie prachtige zoons Kyle, Tom en Menno. Tom en Menno gaan allebei naar de RSG in Sneek en Kyle studeert Fiscaal Recht en Rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Ik heb de lagere school onbezorgd doorlopen op It Wrâldfinster en ben daarna naar Sneek gegaan naar de toenmalige LTS Elektrotechniek. Ik zette vroeger al met enige regelmaat het ouderlijk huis in het donker, dus daar moest maar eens wat kennis bij gezocht worden. Dit ging mij echter zo gemakkelijk af dat ik doorgestroomd ben naar de MTS, richting Werktuigbouwkunde, zeg maar de boutjes en de moertjes. Deze heb ik keurig doorlopen, inclusief stageplekken, voordat ik naar de HTS in Leeuwarden ging. Daar heb ik Algemene Werktuigbouwkunde gevolgd met een lange stageperiode bij vliegtuigbouwer OGMA in Lissabon, Portugal. Op de HTS raadden de docenten mij aan om naar de universiteit te gaan, maar ik vond het toen wel best. Achteraf had ik mijn opleiding toch graag afgesloten met de studie Technische Natuurkunde in Groningen, omdat natuurkundige processen als energie en warmte mij aanspreken, maar helaas toen niet doorgezet. Al met al dus het lange, vooral praktische, traject doorlopen, maar wel een traject waarbij ik ook zelf kan maken wat ik bedenk.

Mijn werkzame leven begon ik al vroeg met het schoonmaken van de bakkerij van Terpstra en dat werd al snel uitgebreid met garderobeklusjes bij mijn broer in discotheek d’Ald Wal. Vrijwel gedurende mijn hele studieperiode heb ik hier bijverdiend als barkeeper en uitvoeren van technische klussen. Na de studie heb ik eerst nog een blauwe maandag als bemiddelaar gewerkt bij een uitzendbureau, maar dat bleek al snel niets voor mij te zijn. Mijn eerste “echte” werk kwam toen ik door een jeugdvriend werd gevraagd om bij Nauta Bussink ontwerpwerk aan reuzenraderen te doen. Dit heb ik twee jaar met veel plezier gedaan, waarbij ik ontzettend veel geleerd heb. In de avonduren en in de weekenden was ik in die tijd regelmatig te vinden op de haven en werf van Hoora Watersport waar ik vele gezellige uren met Erik en Vera Meijer aan tafel heb gezeten om mooie systemen te bedenken en uit te werken voor de bouw van hun Hoor valken. Erik is met zijn technische kennis en “out of the box” denken een groot voorbeeld voor mij geweest.

In 2000 ben ik begonnen in mijn huidige baan bij het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaart Centrum (NLR) bij Vollenhove. Daar ben ik begonnen in het composietlaboratorium, waar we nieuwe vliegtuigmaterialen en nieuwe constructies van koolstof ontwerpen en maken. De afgelopen tien jaar handel ik voor de testafdeling nieuwe testaanvragen af van grote luchtvaartbedrijven als Airbus, Airborne, Boeing en Bombardier. Ik inventariseer en maak het plan van aanpak voor vaak innovatieve testen die als doel hebben het vliegen veiliger en zuiniger te maken. Soms ingewikkeld, maar altijd uitdagend.

Omdat ik veel bezig ben met managementtaken moet er ook een praktische en fysieke hobby tegenover staan. In mijn geval is dit de hobby houtbewerken in de breedste zin van het woord. Op mijn achttiende heb ik mijn eerste houten tafel gemaakt van oude kerkbalken en vanaf dat moment werd het alsmaar gekker. Het huis van mijn ouders aan It Sypke had twee oude ornamenten in de vorm van adelaars. Die heb ik nagemaakt in mahonie en zo heb ik meerdere houtsnijwerken vervaardigd, waaronder een voordeur in Heeg. Verder vind ik het een uitdaging om objecten te maken die men niet direct verwacht van hout. Zo heb ik voor een goede vriend en collega het voorrecht gehad om voor hem en zijn vrouw trouwringen te maken van edelmetaal gecombineerd met zebranohout. Verder onder anderen een houten wastafel, een fiets van teakhout, schemerlampen en twee SUP-boards waar ik op zomeravonden graag een rondje mee door het dorp vaar.

Al met al bevalt het dus prima in Heeg.

Graag geef ik de veer door aan Eva Meijer. Succes met de veer Eva!