Koolzaadweide voor de bijen

17 mei 2019

in Natuur in en om Heeg

 

De hongerige bijen van Heeg haalden de afgelopen weken alle lokale voorpagina’s, toen vrijwilligers van het Heempark voor het oog van de camera’s ruim twee hectare bloemenweide voor ze inzaaiden. De honingbijen en de wilde bijen in onze omgeving kunnen niet genoeg nectar vinden omdat er steeds minder bomen en tuinen met bloeiende bloemen overblijven.

Met een koolzaadweide van 12.000 m2 tussen transportbedrijf Veenstra|Fritom en het Heempark is een grote slag geslagen om de bijen de komende maanden volop nectar te kunnen bieden. Deze weide is het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen Veenstra, maatschap Van der Tol en Stichting Heempark Heeg. Intussen komen de koolzaadplanten al op en is het nog maar een kwestie van weken voor het zoemt op de gele bloemetjes.

Ook op het Hooiland, het weiland in het Heempark achter de huizen van de Eker, wordt voor voedsel voor de bijen gezorgd. Daar werden inheemse vaste planten ingezaaid, zoals de biggenkruid, leeuwenbek en koekoeksbloem, zodat de bijen ook de komende jaren vooruit kunnen. In het dorp zelf is in het kader van de Bijen werkdag van NL doet het Foekema terrein ingezaaid met wilde bloemen.

Dat de bijen te weinig voedsel vinden in Heeg leidt ertoe dat er de laatste jaren nauwelijks honing uit de bijenstal gewonnen kon worden. Jammer, want de vraag is groot. Wilt u ook wat doen voor de bijen in uw omgeving, pas dan goed op de bomen om u heen, plant een nieuwe boom in uw eigen tuin, vervang tegels door bijenvriendelijke planten die zonder gif geteeld zijn of zaai de nieuwe boomvoeten in met biologisch wildebloemenzaad. Binnenkort bij de Speel- en Beleefwinkel te koop: zakjes bloemenzaad om de bermen mee in bloei te zetten. Namens de bijen, bedankt!

Bestuur en vrijwilligers, Stichting Heempark Heeg