St. Jozefschool

17 mei 2019

in St. Jozefschool

Koningsspelen

De Koningsspelen zijn voor het eerst georganiseerd in 2013 in het kader van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. De Scholen bepalen zelf hoe de Koningsspelen worden vormgegeven. Op vrijdag 12 april werden de Koningsspelen weer georganiseerd. De opening van de spelen was op het plein met een sportieve openingsdans. Iedereen kon hieraan meedoen. Er waren weer veel ouders om de kinderen aan te moedigen. Daarna gingen de kinderen van beide scholen naar het sportveld. Daar vertelde meester Paul wat verder de bedoeling was. In groepjes konden de kinderen aan de twaalf activiteiten gaan deelnemen zoals: blikgooien, kogelstoten of bijvoorbeeld de achtervolgingsestafette. Na 10 minuten was er de wissel. Het werd ondanks de koude weersvoorspelling een stralende ochtend waar we samen heel gezellig konden sporten.

Koningsspelen bij de kleutergroepen

De kleuters begonnen meteen na de openingsdans op het grote plein in de knusse warmte van het speellokaal. Voordat het spelletjescircuit werd gestart maakten ze samen met een ouder een quiz waar soms hele verrassende antwoorden of zelfs complete verhalen werden bedacht. Daarna was er een circuit van acht onderdelen waarbij de helft van de spelletjes lekker binnen was, zodat niemand last had van koukleumen. Ook bij de onderdelen buiten was het, ondanks de temperatuur, heerlijk spelen in het lentezonnetje. Kers op de taart was zonder meer het ritje met de ponykar, oftewel ‘het tochtje met de gouden koets’ waarbij de kinderen zich deftig en feestelijk lieten rijden in de straten rondom school. Toen de ochtend bijna voorbij was gingen de kinderen samen met de ouders dansend en zingend van het kleuterplein naar het grote plein om daar nog één keer met z’n allen de dans van de Koningsspelen te doen. Moe maar voldaan kon een ieder vervolgens huiswaarts. Een geslaagde dag!

Schone natuur

De dag van de provinciale staten verkiezingen hebben de kinderen van groep 5 en 6 samen de stemwijzer ingevuld. De kinderen vonden het erg leuk om te ontdekken wat er allemaal speelt in de provincie en waar dat stemmen eigenlijk over gaat. Opvallend was dat de kinderen erg bewust bezig zijn met het milieu en daar ook geld voor over hebben. Tijdens de muziekles zijn we daar op in gesprongen en hebben we een liedje geleerd over de plastic soep van kinderen voor kinderen. Dit liedje hebben we begeleid met plastic voorwerpen. Zo hebben we met rommel zelf ons eigen orkest gemaakt. In de natuur les hebben we van meester Lorenzo geleerd dat het belangrijk is om de natuur schoon te houden en hoelang het duurt voordat iets vergaan is in de natuur. Het geleerde hebben de kinderen meteen in de praktijk gebracht, de kinderen hebben gezamenlijk alle rommel die ze konden vinden uit het Heempark opgeruimd.

Nationale Pannenkoekendag 2019

Vrijdag 22 maart, op de Nationale Pannenkoekdag, heeft groep 8 pannenkoeken in Talma State gebakken. Vanwege het feit dat zich al 44 mensen hadden opgegeven om pannenkoeken te eten, bleef er weinig tijd over om de zaal te versieren; er moest gebakken worden! Op 4 verschillende plekken in Talma State stonden de kinderen van groep 8 te bakken. Niet alleen in Talma State werd er gebakken; gelukkig had Bart gereageerd op de oproep om pannen-koeken te bakken. Bij hem thuis werden de hoognodige extra pannenkoeken gebakken, waardoor er uiteindelijk net voldoende pannenkoeken voor iedereen waren. Zowel bewoners als de kinderen/wij vonden het zeker de moeite waard. Geweldig om te zien hoe de bewoners en de kinderen met elkaar in gesprek gingen en genoten van deze ontmoeting. “Oare jier mar wer, hoapje ik!” Kregen we mee van één van de bewoners.

Scholenvolleybaltoernooi 2019

Op zaterdag 23 maart hebben er 7 teams meegedaan aan het jaarlijkse Scholenvolleybaltoernooi in de Sneker Sporthal. De wedstrijden verliepen wederom volgens een bewonderens-waardige strakke planning en organisatie. Met veel plezier en inzet werden de wedstrijden gespeeld. Verschillende prijzen werden door de Jozefschool in de wacht gesleept waarbij dé medaille en dé chocolade paashaas zorgden voor een volwaardige afsluiting.