Deelauto in Heeg!

11 juni 2019

in Duurzaam Heeg

 

Deelauto in Heeg

Staat je (tweede) auto vaak stil? Of heb je geen auto maar zou je er wel af en toe een kunnen gebruiken? Heb je net je rijbewijs en wil je nog geen eigen auto kopen? Misschien is een deelauto dan iets voor jou!

Wat is een deelauto?
Een deelauto is een auto die bij je in de buurt staat en die je kunt reserveren wanneer je er gebruik van wilt maken. Zo heb je altijd een auto tot je beschikking, maar niet de vaste kosten die dit normaal met zich meebrengt (aanschafwaarde, wegenbelasting, verzekering, brandstof, onderhoud, etc). Alles is geregeld en je betaalt alleen wanneer je de auto echt gebruikt.

Financieel voordeel
Een tweedehands auto kost al gauw minimaal 150 euro per maand, de maandelijkse kosten van een nieuwe auto zijn minimaal 200 euro (uitgaande van een Peugeot 107, zie https://ritjeweg.nl/kosten-auto-huren-of-kopen/). Als je maar af en toe een auto nodig hebt en er niet veel kilometers mee rijdt is een deelauto dus een veel voordeliger keuze. Grofweg is het zo: wanneer je 10.000 km of minder per jaar rijdt, is het gebruik van een deelauto goedkoper.

Milieuvoordeel
Bijna niemand realiseert zich dat de grootste milieubelasting van een auto zit in de productie ervan. Het maken van een auto veroorzaakt meer milieubelasting dan het gebruik van die auto tijdens zijn hele levensduur! En als je dan ook nog weet dat een deelauto wel 6 tot 8 (tweede) auto’s kan vervangen, dan kun je wel nagaan dat de keuze voor een deelauto een hele duurzame keuze is.

Deelauto Heeg
Voor Energiecoöperatie Duurzaam Heeg waren dit goede redenen om te starten met een deelautoproject. Onlangs is de eerste deelauto gearriveerd in Heeg: een elektrische Nissan Leaf. We werken op dit moment aan het uitleensysteem en aan de plaatsing van een laadpaal. We hopen zo snel mogelijk de auto voor gebruik te kunnen aanbieden. De actuele stand van zaken is te vinden op https://duurzaamheeg.nl/deelauto/.

Enquête
In de tussentijd zijn we erg benieuwd naar je mening over een deelauto en hopen wij dat je een korte enquête wilt invullen. Op onze site https://duurzaamheeg.nl/deelauto/ staat een link naar deze enquête. Het invullen ervan duurt nog geen 3 minuten. Alvast hartelijk dank!