U zwaait de Palingaak toch ook uit?

11 juni 2019

in Aankondigingen, Palingaak

Vertrekevenement. Zaterdag 15 juni: een unieke dag met een groots evenement in Heeg. Rond 15.00 uur zal de palingaak Korneliske Ykes II haar tocht met levende paling naar London aanvangen. We zorgen ervoor dat iedereen een blijvende herinnering overhoudt aan die dag. Wat zou het mooi zijn dat heel Heeg hiervoor uitloopt en vanaf De Syl de palingaak uitzwaait voor een behouden vaart naar Londen én terug.

Het evenement begint om 13.00 uur. Zo wordt de aak rond die tijd met levende paling geladen. Tijdens dat overladen vanuit klassieke vissersschepen komen in de oude havenkom ook boeiers, Friese jachten en tjotters binnenvaren. Die schepen zullen de palingaak later die middag uitgeleide doen. Onder die schepen is ook het Statenjacht van de Provincie Fryslân. Ook horen en zien we het Lemster Wivenkoor zingend de haven binnenkomen. Rond 14.00 uur arriveren burgemeester Jannewietske de Vries en gedeputeerde Johannes Kramer. Zij zullen de bemanning bemoedigend toespreken. Ergens tegen twee uur gaat de bemanning aan boord. Natuurlijk leidt dat tot een dramatisch afscheid van familie en vrienden.

Vanaf 14.00 uur bent u getuige van het officiële afscheid. Onze burgemeester zal tegen drieën het vertreksein geven, na enkele korte praatjes. Zo zal John van de Velden, voorzitter Plaatselijk Belang, een passend cadeau namens Heeg aan de burgemeester aanbieden. Dat cadeau geeft onze burgemeester met de zogenaamde bijlbrief mee aan de aak. In London zullen die bijlbrief en het cadeau aan Lord Mayor Sadiq Kahn van London City worden aangeboden.

Als het weer en de omstandigheid het toestaat vertrekt de aak onder zeil vanaf haar vaste ligplaats uit de havenkom aan de Syl, gevolgd door boeiers, Friese jachten en tjotters. Er wordt gelegenheid geboden om mee te varen op de volgschepen, al zal het aantal plekken aan boord beperkt zijn. Nadat deze begeleidende vloot op het Heegermeer afscheid van de aak heeft genomen, keren deze schepen na ongeveer een half uurtje terug en wordt op het terrein van Pier Piersma het vertrekfestijn met een hapje en drankje afgesloten.

Toneelstuk De Palingvissers én Heegemer visser Freerk Visserman. Het toneelstuk, dat onder de regie van Gerard van der Laan tot stand is gekomen, is vrijwel uitverkocht. Bezien wordt om door deze overweldigende belangstelling mensen niet teleur te stellen. Voor nadere informatie daarover en kaartverkoop verwijzen wij naar onze plaatselijke VVV.

London. In de vorige Sylboade hebben we de belangstelling van het Britse Koningshuis al genoemd. Her Majesty the Queen toonde haar interesse. Maar het gaat verder. The Sustainable Eelgroup, die haar wereldcongres in London houdt en waarvoor onze palingaak het vlaggenschip is, heeft contact met Prins William. Hij zal, zoals de informatie nu reikt, glasaal uitzetten in de Theems ter gelegenheid van het congres. Hier in Heeg staat, naar wij hopen, de boel op 15 juni op z’n kop. Maar in London wordt het helemaal een drukte van jewelste. Voor degenen die dat in London willen meemaken:

  • 22/23 juni: Hermitage Mooring, evenement klassieke schepen; daar zal de aak tot 27 juni ook haar ligplaats hebben
  • 24/25/26 juni dagtochten over de Theems door de Tower Bridge en aanleggen aan de Dutch Mooring, afhankelijk van de situatie terplekke. Wie mee wil varen kan daarvoor contact opnemen
  • 26 juni einde dag kranslegging voor in/om Engeland omgekomen bemanningsleden van palingaken
  • 27/28 juni congres Sustainable Eel Group. Op donderdagmiddag/-avond 27 juni zal de receptie rond de palingaak plaatsvinden in St Katharines Dock (was eerder aangekondigd op 28 juni !).

Dutch Wooden Boat Festival. Op 5, 6 en 7 juli is het Dutch Wooden Boat Festival in de museumhaven Willemsoord in Den Helder. De palingaak zal daarbij aanwezig zijn. Den Helder is de laatste stop voordat de aak weer terugkeert naar de thuishaven Heeg. Kun je daarop niet wachten, ga dan naar Den Helder!

Mijlenactie. En natuurlijk attenderen wij jullie op de Mijlenactie. Voor € 25 per mijl helpt u de aak zijn reis af te maken (NL68RABO0116486325 aan Stichting De Palingaak onder vermelding van Steun in Mijlen). Zoals het er nu voorstaat moet de aak anders ergens tussen Scheveningen en Den Helder op zee blijven dobberen. Wij zijn bijna rond: wie helpt ons met de laatste loodjes?