Uit het archief van Stichting “Heech fan alds”

9 juli 2019

in Heech fan Alds, Overig nieuws

Hoe na 109 jaar en 10 maanden een bankinstelling verdween uit Heeg (2)

De bank heeft onder leiding van J. Dekker een onstuimige groei gekend met als gevolg vele uitbreidingen en verbouwingen, van het oorspronkelijke woonhuis is helaas niets bewaard gebleven. Het werkterrein werd vergroot, de naam veranderd in ‘Coöperatieve Rabobank ‘Heeg-IJlst e.o.’ B.A., maar het hoofdkantoor bleef al die tijd in Heeg.

Bijkantoren kwamen er in IJlst en Oudega (W) en sinds de fusie in 1986 met de Coöperatieve Rabobank ‘Jutrijp-Hommerts’ ook in Jutrijp-Hommerts. Daarnaast werd er alle weken een keer zitting gehouden in Gaastmeer, Oosthem, Abbega en op de dinsdagmarkt in Sneek.

Alle kantoren van de bank waren modern ingericht. De administratie optimaal geau-tomatiseerd. De bijkantoren van IJlst en Jutrijp-Hom-merts waren bijvoorbeeld door zogenaamde datalijnen rechtstreeks verbonden met de computer op het hoofd-kantoor in Heeg.

Medio 1986 had de bank in totaal 22 medewerkers, 16 daarvan in Heeg, 4 in IJlst en 2 in Jutrijp-Hommerts. In Heeg uiteraard de meeste, omdat daar de administratie van alle kantoren was gecentraliseerd. Het balanstotaal zat op dat moment tegen de 100 miljoen gulden aan,  terwijl de vermogenspositie voldoend sterk was.

De bank heeft de ontwikkelingen in het bankbedrijf goed gevolgd, liep soms mee voorop.

Daardoor was er toen mogelijk:

– Een modern betalingsverkeer (salarissen en lopende rekeningen)

– Allerhande financiering

– Advisering en bemiddeling bij aan- en verkoop van effecten

– Aan- en vekoop van deviezen

– Buitenlands betalingsverkeer

– Assurantiebemiddeling

– Verkoop van reizen

– In-bewaringneming (safeloketten en nachtkluizen)

Vooral de assurantie- en reisbemiddeling nam een grote vlucht.

De bank was in het maatschappelijk verkeer van grote betekenis geworden. Het bedrijfsleven uit de gehele omgeving is er mee door bevorderd, ook het verenigingsleven deed regelmatig  een beroep op de bank.

Door de steeds snellere ontwikkelingen op ICT gebied volgde in 1990 een fusie met de Rabobank in Sneek en veran-derde de naam in Rabobank Sneek-ZuidwestFriesland. Het toenemend online regelen via het internet door klanten van steeds meer bankzaken heeft geleid tot het overbodig worden van nog veel meer kantoorfuncties. Met als gevolg een grote uittocht van personeel en het sluiten per 1 november 2014 van kantoren in Heeg, Makkum, St. Nicolaasga, Wommels en Workum.

De geldverwerkende apparatuur bleef in eerste instantie in de vijf genoemde plaatsen beschikbaar op dezelfde plaats.

Nadat in Heeg in 2017 bij het parkeerterrein aan de Tsjerkesleatswei een geldkiosk werd geplaatst, kon het lege kantoorpand worden verkocht aan een particulier.

Ondanks dat het pand na een verbouwing weer een woonbestemming heeft gekregen, zal het uiterlijk, vergeleken met het voorname woonhuis wat hier ooit stond en de huidige belendende bebouwing, de uitstraling van een kantoorgebouw houden.

Uw commentaar, aanvullingen of verbeteringen van onjuistheden zijn van harte welkom: email hidden; JavaScript is required

Info:             Kees de Jong, Jan Hettinga,  Piet van der Bank en  Piet Vlas