De Veer van Astrid van der Pol

8 juli 2019

in De Veer

Eva, bedankt voor de veer.

Mijn naam is Astrid van der Pol en ik ben 1 mei 1980 geboren als tweede dochter van Lieuwe van der Pol en Corrie Hettinga. Heb een oudere zus Irma en na mij komen Ilse en Kirsten nog.

We hebben tot 1986 op de Djipsleatswei gewoond en zijn toen verhuisd, naar de Draei. Dat was fantastisch daar, wat een ruimte en alles kon en was zowat mogelijk. Hele fijne zomers, konden altijd lekker buiten spelen en “omkloaien”. Mijn heit verhuurde zeilboten, toen alleen nog polyvalken, vanaf een groenstrook op het einde van de Draei. Rond 1995/1996 kwamen er plannen dat er een brug zou komen naar de Gouden Boayum, dus heit moest daar weg..  En hoe nu.. Er kwam een mooie locatie op de Gouden Boayum beschikbaar en dat was een unieke kans! Wonen bij het bedrijf! Zodoende zijn we in 1998 naar de Gouden Boayum verhuisd.

In dat jaar ben ik met de opleiding MTS Bouwkunde begonnen, een vier jarige opleiding waar ik heel veel heb geleerd en ongelofeljk veel gelachen! Wat een leuke klas hadden wij! Tijdens de opleiding moest er ook stage gelopen worden en tijdens het tweede blok kwam het buitenland ook in aanmerking. School had veel stage plekken in Finland, maar daar had ik mijn zinnen niet naar staan.. de communicatie in Finland was voornamelijk Engels en Engels en Astrid gaan niet samen. Dus vroeg ik of Duitsland ook een optie was? Nou dat wilde de stage coördinator wel voor me regelen en had een mooi plekje gevonden! Jever, ligt in noord Duitsland ongeveer 20 km van Wilhelmshaven. Kon daar een appartementje van de kerk gebruiken, kostte me helemaal niets als ik het maar schoon hield. En het was maar op 2,5 uur rijden van thuis, dus ging de weekenden gewoon naar Heeg. Was een hele leuke tijd, fijne werksfeer, lieve mensen en heel veel ervaring daar opgedaan. En daar keken ze niet op van een meid in de bouw, in dat bedrijf werkten nog 3 meiden! Na 10 weken Jever moest ik nog 10 weken stage lopen bij Spruijt arkenbouw. Fantastisch!! Woningen bouwen en water, was precies wat ik leuk vond. Dus toen de werkplaats chef halverwege de stage vroeg of ik na de stage wilde blijven was ik natuurlijk dol enthousiast!! Tot twee weken voor het einde mee gedeeld werd dat er veranderingen waren gekomen voor het verkrijgen van vergunningen van woonarken.. dat het ene na het andere ontslag volgde en vrij logisch was dat ik daar dus niet aan de slag kon. Helaas, maar er is wel meer werk. Na de opleiding kon ik aan de slag bij de familie Sijperda in Gaastmeer. Daar verhuren ze ronde- en platbodems, bungalows een aantal valken en randmeren. Watersport! Wat ook erg leuk was! In 2005 kwam ik Riemer tegen op Aaipop!

In 2006 kreeg ik de kans om het plekje van heit van jachtverhuur van der Pol over te nemen. Heb altijd gezegd dat ik dat graag wilde en heb het met beide handen aangepakt. Het werd keihard werken, vanaf maart tot oktober 7 dagen per week, was best wel pittig soms. Maar gelukkig hadden we wel weekend in de wintermaanden. Een hele andere kant van werken om gelijk een eigen bedrijf en verantwoordingen te hebben!                                                                   Ondertussen kochten Riemer en ik een huis in Exmorra en vond het toen fijn dat werk en wonen apart van elkaar waren. Maar na een paar jaar vond ik het toch ook wel weer vervelend om zo “ver” van Heeg te wonen..

Toen in juni 2012 onze heit zo plotseling overleed, was voor mij de hele lol van het verhuurbedrijf er eigenlijk af. Maar toch doorgaan, hoe moeilijk het soms ook was. In september 2015 werden wij heit en mem van Melle, nooit gedacht dat ik het zo leuk zou vinden om kinderen te hebben. Dus het seizoen van 2016 met vol goede moed begonnen, maar kreeg er telkens minder zin in.. had totaal geen tijd voor Melle. En toen eind 2016 bleek dat ik weer in verwachting was, was het voor mij klaar! We gaan stoppen met jachtverhuur van der Pol! 2017 hebben we nog gedraaid, 1 september hebben we de deur gesloten, 2 september werd onze dochter Lente geboren. Ben nu verder gegaan als zzp’er in onderhoud boten!

Een grote hobby van mij is volleybal, dus toen vorig jaar een nieuw team in Heeg werd opgericht en vroegen of ik er bij wilden spelen: nou zeker!! Alleen competitie spelen en niet trainen!  Dus na een seizoen competitie, zonder te trainen, gelijk promoveren naar de derde klas. Hoe leuk is dat!!;) Eind mei zijn we verhuisd en woon weer in Heeg! Bij deze geef ik de veer door aan oud dorpsgenoot uit Exmorra “omke” Eelke Brunia.