Warm Heeg

9 juli 2019

in Duurzaam Heeg

 

Op woensdag 19 juni presenteerden we de voorlopige resultaten van het onderzoek naar de haalbaarheid van onze plannen voor een Warm Heeg zonder aardgas. Het adviesbureau had op dat moment het onderzoek nog niet afgerond dus we hielden het bij de grote lijnen.

Zijn de plannen haalbaar?

Allereerst de hoofdboodschap: op grond van de resultaten tot nu toe hebben we nog steeds alle reden om ervanuit te gaan dat onze plannen haalbaar zijn met behoud van onze uitgangspunten:

  • Maandelijkse kosten niet hoger dan voorheen en constant
  • Zo laag mogelijke aansluitkosten (kosten voor maatregelen in huis worden in het collectief meegenomen)
  • Voldoende warmte beschikbaar voor elke woning
  • Transparant proces
  • Ieder huishouden kan meedoen (Extra isolatie is voor individuele rekening, maar het Collectief zal wel zoveel mogelijk ondersteuning bieden)
  • Een collectieve oplossing is voordeliger dan een individuele
  • Instappers bij de start hebben voordeel

Meest kansrijke scenario

Een warmtenet met een watertemperatuur van 70 °C lijkt nog steeds kansrijk en een stuk voordeliger dan wanneer elk huis een eigen warmtepomp zou hebben. Twee opties zijn onderzocht: 1) alle woningen in Heeg aansluiten op 1 centraal warmtenet en 2) Heeg indelen in vier clusters met elk een eigen warmtenet. Op grond van de voorlopige onderzoeksresultaten is een keuze tussen beide varianten nog niet te nemen, qua financiële haalbaarheid ontlopen ze elkaar niet veel.

Extra isolatie nodig?

Een deel van de woningen in Heeg zal extra geïsoleerd moeten worden om het comfortabel warm te kunnen krijgen met een warmtenet-temperatuur van 70 °C. We schatten in dat het om ongeveer eenderde van de woningen gaat. De kosten voor extra isolatie zijn voor elke woning weer verschillend. In Fase 2 zullen we vanuit het collectief bewoners helpen met het in beeld brengen van de benodigde isolatiemaatregelen en het vinden van goede financieringsoplossingen.

Koude levering

Voor het leveren van koud water voor koeling van woningen is aanleg van een extra leidingennetwerk nodig. Dit brengt hoge kosten met zich mee. Dit terwijl de meeste woningen in Heeg een verwarmingssysteem met radiatoren hebben en dat is niet geschikt voor koeling. Er ontstaan dan namelijk problemen met condens. Alleen woningen met vloerverwarming kunnen goed gebruik maken van een koudwater-netwerk. De hoge kosten van koude levering wegen niet op tegen het beperkt aantal woningen dat er profijt van zelf hebben. Onze conclusie is dan ook dat koude levering geen reële optie is.

Bedrijven

De meeste bedrijven op de bedrijventerreinen hebben een relatief laag warmtegebruik. Ook liggen de bedrijfsgebouwen relatief ver van elkaar. De bedrijventerreinen zijn daarom in het onderzoekstraject losgekoppeld van de woonwijken en zullen te zijner tijd apart worden bekeken.

Werkgroepen

De werkgroepen ‘Techniek’ en ‘Draagvlak’ gaan van start op do 4 juli, om 20.00 uur in het Heempark-gebouw. Wil je ook aansluiten, meld je dan aan door een mail te sturen naar email hidden; JavaScript is required.

Op http://warmheeg.nl staat meer informatie over het project en beantwoorden we alle vragen.