Proefrit met de elektrische auto

17 september 2019

in Duurzaam Heeg

 

Duurzaam Heeg heeft het initiatief genomen om 1 en volgend jaar misschien 2 elektrische auto’s als deelauto te laten rijden. Bij It Heechhûs komt een laadpaal. Dit is allemaal mogelijk gemaakt met subsidie van het Iepen Mienskipsfûns en bijdragen van Plaatselijk Belang en een lokale ondernemer, en met geld van Energie Van Ons, dat via duurzaam Heeg voor dit soort doeleinden beschikbaar is. Als het project lukt is het zelfvoorzienend.

Zaterdag 14 september is het mogelijk om tussen 13 en 15 uur proefritjes te maken voor de belangstellenden. Ook wordt dan uitgelegd hoe je de auto kunt gebruiken. De gratis app van Mywheels installeren,  een account openen en een borg storten. De eerste keer even wat werk, maar daarna erg handig voor mensen zoals ik samenwonend en soms een tweede auto nodig. Omdat er een proefpersoon nodig was, heb ik de Nissan Leaf bij Anton van Wijk, een van de initiatiefnemers, opgehaald, kreeg de uitleg en heb een kopje koffie gehaald in zonnig Sloten.

Ik heb 45 kilometer gereden en ben zo’n twee en een half uur weggeweest.
De kosten waren:

Startkosten              €  6,-

3 uur x € 2,50         €  7,50

45 kilometer            €  1,-     (25 km gratis, 20 km à 5 ct.)

Totaal                     € 14,50

De auto rijdt fantastisch, maar ik ben dan ook gewend aan een 14 jaar oude auto op benzine. Twee generaties verschil ongeveer. Elektrisch rijden is heel stil, een mooie ervaring en met groene stroom nog milieuvriendelijk ook.

Kijk op www.duurzaamheeg.nl/deelauto voor meer info over de deelauto.

Mijn advies:  DOEN!

Gerard van der Laan