Christelijke muziekvereniging CRESCENDO Heeg

14 oktober 2019

in Crescendo

In de vorige Sylboade heeft u het interview met componist Thom Zigterman kunnen lezen.

In deze Sylboade willen we u graag meenemen met het verhaal achter het muziekstuk Variatons on ‘HEEG’, speciaal door Thom geschreven voor ons 100-jarig jubileum.

Variatons on ‘HEEG’:

“Toen het bestuur van CMV Crescendo Heeg mij benaderde om een concertwerk voor hen te schrijven, hoefde ik daar geen moment over na te denken. Wat een eer om voor deze mooie vereniging, waar ik ooit ben begonnen op 3e bugel, te mogen componeren!

Men voedde mij met veel ideeën en uiteraard had ik zelf ook de nodige inspiratiebronnen over de plaats waar ik mijn tienerjeugd heb doorgebracht. Het werd uiteindelijk een aaneengesloten vierluik, waarin de geschiedenis van het dorp en de identiteit van het orkest centraal kwam te staan. De letters van de plaats Heeg werden het overkoepelend motief voor alle delen: de ‘H’ is de Duitse benaming voor de noot B en levert dus het motief B E E G, een mooie drieklank in mineur, op.

Het eerste deel begint mysterieus en verhaalt hoe Heeg ooit is ontstaan door het ontvenen van een zompig gebied. Het volkslied van Heeg symboliseert de prille dorpskern. Nog enigszins onwennig vangt het werk aan, maar gaandeweg krijgt het steeds meer een duidelijker vorm.

In de 19e eeuw bloeide de handel in paling welig en werd Heeg een zeer welvarend dorp. Men had het unieke privilege afgedwongen om midden in de stad Londen een permanente aanlegplaats te krijgen om paling aan wal te brengen. De muziek beschrijft de reis over de Noordzee naar Engeland, met onderweg een fikse storm. De lokroep van de Big Ben (fraai verstopt in de muziek) zorgt er echter voor dat de schippers koers houden en veilig aankomen.

Het derde deel werd een ode aan het orkest zelf, een koraalmatig gedeelte, waarin de rol van de priester of dominee ook belangrijk is. Een Gregoriaans klinkende melodie wordt door de trombones declamerend gespeeld, waarna de gemeente antwoord met een ‘amen’. Een climax met een groots koraal leidt het werk naar het vierde en laatste deel.

Opnieuw staat het B E E G-motief centraal, maar nu als afsluiting van de melodie. Vol van energie en zelfvertrouwen zijn de Hegemers bezig met de toekomst: de bedrijvigheid van de watersport, de gezellige en drukke winkelstraat, het straattheaterfestival, de dorpsfeesten; het zorgt voor een prettige leefgemeenschap voor nu en voor de nabije toekomst”.

Bent u benieuwd naar de première van dit prachtige muziekstuk over ons mooie dorp Heeg, wij treffen u graag tijdens ons Galaconcert op 16 november a.s. in Theater Sneek!

Kaarten zijn verkrijgbaar elke dinsdagavond tussen 19.00 en 19.30 uur in It Heechhus, of per mail via email hidden; JavaScript is required  De kaarten kosten € 15,00 incl. pauzedrankje.

De compositie van Variatons on ‘HEEG’ is mede mogelijk gemaakt door het:

Prins Bernhard Cultuurfonds