Hege Hakken in Heeg!

14 oktober 2019

in Verhalen

Deze keer ben ik niet zover van huis. Eigenlijk alleen maar even de straat oversteken, zeg maar….Want ik ga praten met 2 zingende zusters, te weten Klaske Bosma en Nienke de Haas. Zij zijn samen de initiatiefneemsters die een dames koor hebben opgericht. En binnenkort bestaat dat koor 5 jaar. Nou, als dat geen goede reden is voor een stukje in de Sylboade, dan weet ik het niet meer…..Ze willen graag wat meer naamsbekendheid in het dorp. Volgens Klaske en Nienke weten sommige Hegemers misschien nog niet zo goed van het bestaan van dit koor en dat gaan we nu dus even veranderen!!

Van huis uit opgegroeid met muziek wilden ze graag samen bij een koor gaan zingen. Maar ze hadden geen zin om naar Sneek te gaan. Het leukste zou het zijn als ze gewoon in eigen dorp konden zingen. Gewoon een stel vrolijke, hippe dertigers en veertigers die een klik met elkaar hebben. Ok, inmiddels zijn er ook vijftigers…..

Hoe start je zoiets? Klaske deed een oproep in de Sylboade (dus eigenlijk staan wij mede aan de wieg?) en Nienke deed ook zoiets in Oudega. Vervolgens werden de dames thuis uitgenodigd om kennis te maken want ja, eerlijk is eerlijk, je moet wel met een leuke club dames starten waarmee je door de bocht kunt!! En toen waren ze ineens een dameskoor van zo’n 18 dames.

Het was van begin af aan wel de bedoeling dat er een beetje behoorlijk gezongen wordt. Dus geen geneuzel, zoals ze zelf zeggen!! Er moet wel kwaliteit zijn. Dan heb je een dirigent nodig. Via hun oom Gerben vd Veen kwamen ze aan Akke Bosma. Een professionele dirigent waar ze nog steeds prima mee samen werken. Dan heb je ook nog een locatie nodig waar je met zo’n 20 dames, een dirigent en een pianiste terecht kunt om te oefenen. Die vonden ze bij D’Ald Wal… Ja, je moet ergens starten! Het was misschien niet precies een gepaste locatie, zo op de dansvloer, maar het was wel erg aardig dat ze dat ze daar meteen terecht konden en nog gratis ook!! En het heeft ook wel wat om met je keyboard te mikken en te draaien om zonder krassen binnen te komen, toch?

Na 3 maanden konden ze zaal 2 in het Heechhûs huren. Ja, dan wordt het ineens een heel “echt” iets. Van 20.00-22.00 u. op dinsdagavond wordt er geoefend. Aan de bak!! Ze zingen 4 stemmig. Een 1e en een 2e sopraan en een 1e en een 2e alt. Het repertoire gaat van Bløf tot Cold Play, via Queen en Pink naar Adèle.

Je krijgt te maken met allerlei geldzaken, muziekzaken, maar ook kleding speelt natuurlijk een rol. Dan zul je daar structuur in moeten aanbrengen. Dus er is een bestuur, een muziekcommissie en een kledingcommissie in het leven geroepen.

Het bestuur spreekt voor zich: financiën en organisatie.

De muziekcommissie gaat natuurlijk over de muziek. Alle leden kunnen een muziekstuk aandragen. Dat wordt dan door de dirigent en de muziekcommissie bekeken en hopelijk goedgekeurd. Meestal zijn er muziekarrangementen van zo’n nummer te koop. Dat doen ze dan en oefenen maar!!

De kledingcommissie heeft ook een duidelijke functie. Verplicht zijn: rode lipstick en rode nagels!! Geestig dit. De basis outfit bestaat uit een spijkerbroek, wel een beetje hip, met gekleurde pumps en HOGE HAKKEN!!!! Er bestaat geen minimum aan centimeters, maar wat de dames aanwijzen….. Ik zie er zo’n 7 cm in… In ieder geval liever niet het sukkelige blokhakje. Daar komt dan een bloes of top bij. Alle dames dragen dezelfde bovenkantje. En de kledingcommissie beslist! Moet ook wel met zoveel dames en zoveel meningen…. Er wordt wel rekening gehouden met het bewegen. Want ze hebben ook wat danspasjes. Moet je toch met je hakken uit de voeten kunnen!

Op 28 oktober 2014 zijn ze gestart. Dat is de datum van hun eerste repetitie. Nu is het wel erg leuk om te repeteren, maar zonder doel schiet het niet zo hard op natuurlijk.. Je moet ergens naar toe kunnen werken. In 2017 hebben ze voor het eerst meegedaan met een festival, op Schiermonnikoog. En ja hoor: ze winnen meteen de 4e prijs!!!Dames volkomen uit haar dak!! Met de beker hoog gedanst tot de hakken……. Leuk toch? Zingen is heerlijk. Je wordt er vrolijk van en geeft je een goed gevoel. En het is fijn om ergens naar toe te werken.

Ze hebben het streven om zo’n 4 tot 5 keer per jaar op te treden. Even een kijkje in de planning van dit seizoen:

Op 10 november gaan ze naar het Jopie Huisman museum in Workum. Daar gaan ze samen met Saxemm ( een kwartet saxofoon) optreden.

9-10 januari zijn ze uitgenodigd om te zingen bij de Frysian Proms, een evenement met paarden in het WTC Expo. Ze zijn daar met 2 andere koren uitgenodigd.

Hun seizoen loopt van september tot juni. Met inmiddels zo’n 28 dames  hebben ze het heerlijk naar de zin en kunnen ze nog jaren  doorgaan. Ze kijken elke week uit naar de repetitie. Maar stilstand is achteruitgang en dus doen ze hier en daar een workshop. Met name mbt het bewegen en het presenteren. Want elk nummer kent een ander pasje of een andere opstelling. En ze zingen uit het hoofd hè!! Geen map erbij.

Ze zouden er nog graag een pianiste bij willen hebben. Nu is het zo dat Akke piano speelt tijdens de repetities, maar dat is natuurlijk niet ideaal. Als er een pianiste zou zijn, kan zij zich helemaal op het dirigeren richten. Ze krijgen wel eens hulp van Rennie vd Brug, maar zij is er niet altijd bij. Dus: je kunt lid worden van een hartstikke leuk koor als je een beetje behoorlijk kunt piano spelen en het bij je past….. Na 5 jaar worden ze nu soms gevraagd voor een evenement en dat vinden de dames helemaal geweldig. Leuk toch? Het is een stukje erkenning waar ze ontzettend trots op zijn. Maar het blijft een hobby hè! Ze staan wel op Facebook…

Zo Heeg, nu kennen jullie het Popkoor Hege Hakken!!

Agnes de Groot