Nieuws van Stichting ‘Heech fan alds’

14 oktober 2019

in Heech fan Alds

Presentatieavonden

Goed nieuws voor de liefhebbers van onze presentatieavonden; met behulp van een beamer presenteren we op een groot scherm divers materiaal uit ons archief.

Wanneer:     Woensdagavond 23 oktober 2019

Aanvang:     20:00 uur

Plaats:         Mfc “It Heechhûs”, It Eilân 67, 8621 CT Heeg

Kosten:        € 2,50 p.p./avond

Onderwerpen O.a.: Nieuwe aanwinsten, Beroepen, Winkeliersvereniging, Boerenleven, Visserij, Bijzondere feiten, Personen, Feesten en Ringrijden. We sluiten de avond af met een filmpje van Klaas de Jong over de optocht van de Findelierdagen in 1990 waarin o.a. 11 praalwagens voorbij komen.

De overige presentatieavonden zijn op:    Woensdagavond 27 november 2019

Woensdagavond 22 januari 2020

Woensdagavond 26 februari 2020

De Muziekkorpsen van Heeg (2)  Dit jaar viert de Hegemer Christelijke muziekvereniging ‘Crescendo’ het 100-jarig bestaan. Reden voor ‘Heech fan âlds’ om eens aandacht te schenken aan de ontstaansgeschiedenis en het reilen en zeilen van dit korps tot ± eind 1980.

‘Crescendo’ werd lid van het Bond van Muziekfederaties. Op de concoursen in Sneek en Steenwijk werd beide keren een 2e prijs behaald in de 2e afdeling. De Steenwijker prijs was of een medaille of ƒ 10,–. Ze kozen voor de medaille, alhoewel ze die ƒ 10,– ook heel goed konden gebruiken.

Op verzoek werd hier en daar al eens muzikale medewerking verleend, zoals bij een boottocht van het C.J.M.V. uit Oosthem, een concert voor de V.V.V. van Sneek en een uitvoering in het Amicitia Theater aldaar.

Rechts op de foto uit ± 1930 muzikant bakker Sipke de Boer. Voorafgaand aan ‘Crescendo’, waarvan hij o.a. ook voorzitter is geweest, speelde hij eerst ook bij de in 1898 opgerichte en in 1910 weer opgeheven Christelijke fanfare ‘Excelsior’. De Boer had een bakkerij, genaamd ‘De Zoete Inval’ in het pand Harinxmastrjitte 22. Aan de straatkant was links de winkel, rechts de woonkamer en daar achter de bakkerij. Rond 1928 brandde de zaak af en is daarna weer herbouwd. De Boer werd opgevolgd door bakker J. Groen en daarna door bakker Ietzen Zijlstra. Tegenwoordig is de zaak van Fa. Piso is hier gevestigd.

Op een concours in Dokkum op Pinkstermaandag 15 mei 1921 (een verslag hiervan, van de hand van de toen 14-jarige deelnemer Jeremias (Mise) van der Bank, verscheen eerder in De Sylboades van juni en juli/augustus 2017) verdiende het korps volgens de keurmeesters geen prijs, maar toch waren ze eigenwijs genoeg om het in 1922 in de 1e afdeling te proberen. Blijkbaar hadden ze zich niet te veel verbeeld, want in Leeuwarden werd een 1e prijs behaald. Onder de bekwame leiding van C. Kaspersma waagden ze het in de afdeling  ‘Uitmuntendheid’, na een concours in Sneek kwamen ze thuis met een 1e prijs! Een groter probleem was het geld. In 1920 waren er al 3 nieuwe instrumenten aangeschaft en in 1921 nog eens 6, kosten ƒ 532,–. De contributie werd weer ƒ 0,15 en er werden 57 aandelen van elk ƒ 10,– uitgezet. In 1924 moesten nieuwe leden een borgsom storten. Werd er op verzoek hier of daar gespeeld, dan leverde dat ƒ 50,– op; in 1924 werd er vlak voor Sinterklaas een bazaar gehouden, en toch… financieel stond het korps er niet al te goed voor.

Deel 3 in de volgende Sylboade.

Uw commentaar, aanvullingen of verbeteringen van onjuistheden zijn van harte welkom: email hidden; JavaScript is required

Info:   Kees de Jong,  Jan Hettinga, Piet van der Bank en Piet Vlas