Nieuws van de Stichting AAP

25 november 2019

in Goede doelen

Hallo allemaal!

Het gaat goed in Heeg met het inzamelen van materiaal voor de Stichting AAP. Landelijk heeft het inzamelen van mobiele telefoons, toners en cartridges over het jaar 2018 weer een heel mooi bedrag opgebracht, waar de dieren weer van kunnen profiteren!

De cijfers van recycleproducten zijn: (info Stichting AAP)

Cartridges €42.416
Mobieltjes €61.830
Totaal €103.246

LET OP

Het recyclebeleid van AAP is veranderd. Sinds april 2019 is We Collect in Grouw, de recyclepartner van AAP. Dit bedrijf kan meerdere producten recyclen. U kunt, behalve kapotte mobiele telefoons, cartridges, ook een aantal andere (kapotte of onbruikbare) ICT producten in de box achterlaten. Hieronder volgt een opsomming van de producten die in de oranje AAP box achtergelaten kunnen worden. Dit zijn:

Inktjetcartridges. Let op: cartridges groter dan 10 cm kunnen niet meer verzameld worden. Dus helaas geen toners meer. Deze brengen vrijwel niets meer op.

Mobiele telefoons

Laptops en tablets and iPads

Computers en servers

Beeldschermen en Thin Clients

Weet u dat u uw Airmiles kunt doneren aan AAP?

Puntje van aandacht: Ik kijk regelmatig in de box en vind daar van alles; van gloeilampen tot kapotte tandenborstels….brengt u deze s.v.p. naar het gemeentedepot? Dierenwelzijn staat nog altijd sterk onder druk. Veel exotische dieren leiden geen dierwaardig leven en menselijk handelen is daar vaak de oorzaak van. AAP verbetert op een duurzame manier het welzijn van deze uitheemse, niet-gedomesticeerde dieren. Dit lukt door praktische opvang te combineren met wetgeving en beleid. Dweilen met de kraan dicht, noemen zij dat.

Jaarlijks krijgen vele mishandelde en verwaarloosde uitheemse dieren een nieuw leven bij AAP. Dieren in private huishoudens, die in beslag zijn genomen. Verwaarloosde circusdieren (veel landen in Europa hebben optredens met tijgers, leeuwen, olifanten etc verboden). De dieren die bij hen binnenkomen zijn er vaak slecht aan toe. Ze hebben gezondheidsproblemen of zijn getraumatiseerd door slechte behandeling of behuizing. Deze dieren hebben deskundige en liefdevolle verzorging nodig; eten, schoon verblijf, medische zorg en vooral veel aandacht.

AAP heeft in 2018 in totaal 95 dieren opgevangen, 5 daarvan kwamen terug van hun herplaatsadres. Door een lage uitstroom van dieren, ligt het aantal lager dan voorgaande jaren. In 2018 verzorgde AAP gemiddeld 463 dieren. Op 31 december verbleven er 454 dieren in de opvang, waaronder ringstaartmaki Yupp. Zij woonde bij een Spaanse familie in huis en zat met een riem vastgebonden een de tafelpoot. Yupp zat onder de wonden en op haar staart zat bijna geen haar meer; een bekend verschijnsel bij dieren die stress ervaren.

De meeste dieren blijven tijdelijk bij AAP. Zij zoeken een geschikt, permanent onderkomen voor ze, waardoor er weer plek vrijkomt voor andere dieren die hun hulp hard nodig hebben. In 2018 werden 93 dieren herplaatst. Op 31 december 2018 verbleven er in totaal 608 AAP-dieren bij 104 verschillende herplaatspartners. Zo zijn vijf oud-circustijgers uit AAP Primadomus (opvang AAP in Spanje)  verhuisd naar Isle of Wight Zoo in Groot-Brittannië en berberaapje Musa vertrok met 8 andere berberapen naar Natuurhelpcentrum in België. De keus voor herplaatsadressen is afhankelijk van dier en omstandigheden. Zo zijn er ook permanente opvanglocaties in Frankrijk en Zuid-Afrika. Er is vaak en veel samenwerking met andere organisaties om doelen te bereiken.

Gaat u door met het inzamelen van het materiaal? Dank u wel namens AAP.

Karin Bleeker