St. Jozefschool

25 november 2019

in St. Jozefschool

 

Bezoek  Museum Joure groep 4/5  Tijdens de Kinderboekenweek hebben gewerkt over reizen. Waar zou onze reis naar toe kunnen gaan? Het leek ons geweldig om een tijdreis te gaan maken in een tijdmachine… We bedachten de mooiste en spannendste verhalen en het leek even of het echt gebeurde. Het reizen in de tijd dan. Van alle verhalen zijn mooie posters gemaakt welke in de school hangen. Ook konden enkele verhalen voorgelezen worden tijdens het Open Podium. Daarna mochten we meemaken hoe het voelt om terug te gaan in de tijd in het museum Joure. Tijdens het bezoek  was hier van alles over te ontdekken. Je moest opzoek gaan naar koffers.  In elke reiskoffer waren interessante opdracht kaarten te vinden. Ook viel er van alles te bekijken.  Zo was er een drukpers te zien en mochten we typen op een typmachine  en zagen we hoe de mensen vroeger leefden. We hebben een geweldig leuke en leerzame  middag gehad.

Dierendag 2019 Wat een geweldige, beestachtige dag was het vorige week vrijdag op en rond de school. Veel kinderen hadden hun (huis)dier en of knuffel meegenomen. Er viel genoeg te zien: van ‘Eenhoorn’ en geit in het grasrondom de school, tot honden, katten, hamsters, konijnen en er was zelfs een fret te bewonderen. Als klap op de vuurpijl kregen we bezoek van 3 ware Alpaca’s! Twee vrouwtjes en een jonge Alpaca van 6 weken oud. De kinderen vroegen de eigenaren van de  Alpaca’s letterlijk het hemd van het lijf!

Kinderboeken week  Dit jaar was het thema ga je mee op reis. We hebben in de klas eerst mooie vliegtuigen geknutseld. Juf heeft in groep 6 het boek Blitz voor gelezen. Dit ruimtewezen komt naar de aarde en wil graag terug. De kinderen hebben voor Blitz een ruimtevoertuig gemaakt zodat hij weer terug kan naar de aarde. Ook hebben we door de school een voorleeswedstrijd gehouden. Alle kinderen hebben een stuk voorgelezen. Bij ons in de klas heeft Bente  gewonnen. Zij mocht ook gaan voorlezen tijdens de weeksluiting. Daar heeft ze een mooie oorkonde gekregen.

Schoolschaatsen Het ongeduld en de spanning steeg dinsdag 8 oktober op uit de lokalen; dit was dé dag van het SchoolSchaatsen. De kinderen hadden er reuze zin in! Met een bus naar Thialf en terug; het kon niet op. En inderdaad: het bleek voor (bijna) alle kinderen een geweldige ervaring. De komende weken zullen we nog drie keer schaatsles krijgen op Thialf. En nu maar hopen dat we alles wat we hebben geleerd in praktijk kunnen brengen op de sloten in, en om, Heeg deze winter.

Gedicht Herfst

 

kastanjes schaduwen die langer worden
spinnen paddenstoelen, paraplu’s,

pannenkoeken

koud, nat, mist met spek en stroop
verdorde en half vergane blaadjes regenlaarzen en zuidwesters
de geur van rottende bladeren wind die aan de deuren rammelt
van regen en aarde een dik fel gekleurd blarendek
de kachel weer aan en de jassen weer dicht de natuur dekt zichzelf warm toe
dagen die korten en voor haar winterslaap