Nieuws van Stichting “Heech fan alds”

20 december 2019

in Heech fan Alds

 

Presentatieavonden Goed nieuws voor de liefhebbers van onze presentatieavonden; met behulp van een beamer presenteren we op een groot scherm divers materiaal uit ons archief.

Wanneer:     Woensdagavond 22 januari 2020

Aanvang:     20:00 uur

Plaats:         Mfc “It Heechhûs”, It Eilân 67, 8621 CT Heeg

Kosten:        € 2,50 p.p./avond

Onderwerpen O.a.: Nieuwe aanwinsten, Fryske Groun, It Eilân, Koaldyk, Pharshoeke, Verste Helling, Ouden van dagen. We sluiten de avond af met een filmpje uit 1987: Rondgang door Heeg e.o. – deel 2.

De laatste presentatieavond van dit seizoen is op: Woensdagavond 26 februari 2020

Website Op www.friesfilmarchief.nl zijn oude films over Heeg te bekijken.

Let op! Gooi niet zomaar weg! Hebt u nog waardevolle informatie, documenten, foto’s, dia’s, 8 mm. films, VHS videobanden e.d. die voor de vastlegging van de historie van Heeg interessant zijn, neem dan contact met ons op. U kunt zaken aan ons in beheer geven of afstaan, maar meestal kunnen we er ook een digitale reproductie voor ons archief van (laten) maken

De Muziekkorpsen van Heeg (4)

Dit jaar viert de Hegemer Christelijke muziekvereniging ‘Crescendo’ het 100-jarig bestaan. Reden voor ‘Heech fan âlds’ om eens aandacht te schenken aan de ontstaans-geschiedenis en het reilen en zeilen van dit korps tot ± eind 1980. Dirigent Anema werd in 1958 opgevolgd door J. Nijdam, die maar een jaar bleef; daarna kwam Jan Schuurmans. Het ledental en muzikale peil zakten beide. In 1961 waren er nog maar 22 leden. Blazen in de Super Ere-afdeling zat er niet meer in. De contributie werd in 1962 verhoogd naar ƒ 0,75. Tegelijk werd er een oud-papier actie op touw gezet (die tot op de huidige dag nog altijd loopt).

Nadat in 1963 het hele instrumentarium werd vernieuwd (kosten ƒ 7684,57), werd er in 1964 weer een 1e prijs behaald. In 1966 trok dirigent Jan Schuurmans zich terug en werd opgevolgd door Wiebren Valkema. Weer werden er 1e prijzen behaald. Een loterij in 1967 bracht ƒ 3100,– op. Bij het 50-jarig jubileum kreeg D. Osinga (zie foto rechts), die al langer dan 50 jaar lid was geweest, het gouden bondsspeldje. Beurde de penningmeester bij het 50-jarig bestaan aan jubileumgiften ƒ 900,–, toen het korps 60 jaar bestond, was het jubileumcadeau  ƒ 6205,–. Th. Bergstra, al 44 jaar lid, werd vereerd met het gouden bondsspeldje. Mejuffrouw A. Zijlstra, 28 jaar lid, en L. Ypma, 29 jaar lid, kregen het zilveren bondsspeldje. Het ging weer goed met het korps.

In 1980 werd er een jeugdkorps (Trijeklank) gevormd. In 1982 werd er gespeeld voor Radio Fryslân. Een bazaar in datzelfde jaar bracht ƒ 10.500,– op. Er konden weer een aantal nieuwe instrumenten voor het korps en het jeugdkorps worden aangeschaft. Crescendo, begin 1987 met 54 leden (het jeugdkorps meegerekend), liet zich weer horen bij allerhande feestelijkheden in eigen dorp en kwam weer met 1e prijzen thuis van concoursen. Ook het jeugdkorps Trijeklank liet zich niet onbetuigd. Er werd deelgenomen aan solistenconcoursen om de individuele prestaties op een hoger peil te brengen.

Dit is het laatste deel over de eerste 70 jaar ‘goede en slechte tijden’ van het 100-jarige ‘Crescendo’. Met ‘Crescendo’ zullen we in de toekomst vast en zeker nog meerdere jubilea kunnen vieren, wie weet is ‘Heech fan âlds’ dan in de gelegenheid het verdere verloop van de ‘korpshistorie’ in De Sylboade uit de doeken te doen.

Uw commentaar, aanvullingen of verbeteringen van onjuistheden zijn van harte welkom: email hidden; JavaScript is required

Info:  Kees de Jong,  Jan Hettinga, Piet van der Bank en Piet Vlas