Jozefmarkt 2019

7 februari 2020

in St. Jozefschool

Wat was het op de vrijdag dat alle spullen langs de weg stonden voor iedereen een opgave om alles zo snel en zo droog mogelijk in de loods te krijgen. Auto’s met karren reden af en aan en de dozen stapelden zich op. Er leek geen einde aan te komen en aan het eind van de dag lieten we nog stapels onuitgepakte dozen achter…

Maar de volgende dag brak voorzichtig de zon door, de tenten werden opengeritst en vol goede moed en met man en macht werd er orde geschept in de chaos van de dag ervoor. Zo kon het dat we om 13:00 de deuren open konden gooien, de bezoekers op een netjes ingericht terrein konden ontvangen om vervolgens zo’n 5 uur later de balans op te maken van deze editie van de Jozefmarkt.

Wat hebben we een mooie dag gehad met een geweldige opbrengst. Namelijk: €9118,30 een recordbedrag! Helaas is dit niet het netto bedrag wat we overhouden. Het organiseren van een rommelmarkt brengt ook kosten met zich mee waaronder het afvoeren van de restspullen. Twee jaar geleden was de container voor de afvoer van restspullen zo vol dat we zelfs een kraan nodig hadden om alles in 1 container te kunnen houden. Totaal hadden we toen 5500 kg. restafval wat ons een enorme rekening opleverde die ten kostte ging van onze opbrengst. Naast het feit dat dit niet de bedoeling is van de Jozefmarkt is dit ook uit het oogpunt van milieu en duurzaamheid niet gunstig. Daarom zijn we ons gaan richten op recyclen. Tijdens de markt maken we al heel veel mensen blij met alle ingebrachte spullen maar lukt ons dat ook met alles wat overblijft?

Via Sietske Bakker gingen er altijd al veel spullen naar Dorcas en oud papier werd en wordt nog steeds opgehaald door het korps. In Sietske’s voetsporen hebben we nu rechtstreeks contact met Dorcas die alle overgebleven kleding, boeken, cd’s, dvd’s, kleine meubels, beddengoed, dekens, etc. meenemen.

Daarnaast gaan er ook nog altijd een paar dozen boeken naar het winkeltje van de familie Bakker. Sinds vorig jaar wordt het elektrisch en lampen aan het eind van de markt verkocht aan een opkoper. Oud ijzer wordt apart ingezameld en ingeleverd. Alle bruikbare babyspullen brengen we naar de Kraambank, Tupperware en plastic gaan naar Kriz Interior & Lifestyle in Eindhoven die er weer prachtige nieuw lampen en andere woonaccessoires van maken. Eventueel aanwezige mobiele telefoons en cartridges gaan naar Harm-Jelle voor de stichting Eeko die dit inzamelen voor de Cliniclowns. Suzan van de Bank neemt de kleding mee die bruikbaar is voor haar organisatie. Alles wat daarna overblijft proberen we ook nog zoveel mogelijk te scheiden; (glas, steen, aardewerk en hout) wat dan door de vrijwilligers naar de stort wordt gebracht.

Door hier gericht mee aan de slag te gaan was de container vorig jaar 2660 kg. en dit jaar zelfs nog niet eens voor de helft vol en maar 1480 kg. waarmee we onze afvoerkosten enorm naar beneden hebben kunnen brengen. Dit alles vraagt wel wat extra inzet van onze vrijwilligers en we willen hen dan ook heel erg hartelijk bedanken voor hun steun hierin. We zijn elk jaar weer op zoek om onze recycle-lijst verder uit te breiden. Ideeën en suggesties zijn altijd welkom via onze facebook pagina of email.

De opbrengst van de Jozefmarkt gaat naar de St. Jozefschool en de St. Jozefkerk. De Jozefschool besteed de opbrengst aan het opnieuw inrichten van het leerplein, de aanschaf van Chromebooks en de leerlingen mochten een goed doel kiezen, dat dit jaar het dierenasiel de Nomadenhof is geworden. De kerk gaat een deel gebruiken voor de jeugd om eens wat extra’s te kunnen doen, een deel gaat naar het orgelfonds en ook hier gaat een deel naar het goede doel en dat is deze keer de stichting wensambulance.

De datum voor de volgende Jozefmarkt is: zaterdag 3 oktober 2020

We hopen dan weer op een grote opkomst!

Met vriendelijke groet

De Jozefmarktcommissie