Koesterkisten?

11 februari 2020

in Verhalen

Antje vertelde me dat Esther Posthuma de koesterkisten heeft overgenomen per 1 januari van dit nieuwe jaar. En of ik het leuk vond om daar aandacht aan te besteden. Koesterkisten?  Ik dacht onmiddellijk aan een typefoutje, maar dat bleek al snel mijn foutje te zijn. Toen ik het op internet opzocht ( kunnen we nog zonder? ) kwam ik er al gauw achter dat ik het woord heel letterlijk moet nemen…..En natuurlijk ga ik daar op af.

Esther en Minze Posthuma, u weet wel die van de fietsen, wonen met hun 3 dochters alweer een paar jaar in Heeg na jarenlang met veel plezier inwoners van het dorpje Abbega te zijn geweest. Daar zijn de dochters geboren en hebben ze hun eerste jaren heerlijk in de natuur doorgebracht. Altijd buiten, zwemmen in de Bolswardervaart…. Het klinkt als het ideale leven! En dat was het waarschijnlijk ook. Maar nu toch naar Heeg. Voor Esther is het terug naar Heeg, want zij is op en top hegemer.. Geboren en getogen op de Djipsleatswei!

Esther is erg handig met Photoshop.(waarvoor ik een hele diepe buiging maak trouwens ) Ze heeft het zichzelf aangeleerd en gebruikt het voor allerlei dingetjes, want creatief is ze wel, die Esther!! Al speurende op Facebook kwam ze de site van de Koesterkisten tegen. Daar stond een mededeling, dat de eigenaresse ermee wilde stoppen. Bingo!! Onmiddellijk had ze daar iets mee. Zonder aarzeling stond het voor haar vast ze dat ze het bedrijf wilde overnemen. Zo gezegd en ook zo gedaan. Per 1 januari is ze ook meteen begonnen want er is werk aan de winkel! Er moeten bestellingen verzorgd worden.

De “lopende” bestellingen laat ze maken bij de bedrijven, die al langer een samenwerkingsverband met haar voorgangster hadden. Dan kan ze gaandeweg er haar eigen draai aan geven. Nou, dat klinkt best logisch want je zult toch eerst even erin moeten duiken. Het hoe en het wat!!

De kisten worden gemaakt in verschillende sociale werkplaatsen hier in de omgeving. Dat voelt goed. Ze worden gemaakt van berkenmultiplex omdat er geen knoesten in het hout mogen zitten en dit materiaal staat daar om bekend. Knoesten kunnen  heel verkeerd uitpakken t.o.v. de afbeelding die er op komt te staan. Klinkt logisch. De platen worden precies afgemeten, gezaagd en daarna geschuurd en afgelakt. Het hout moet heel glad zijn, ook weer om de afbeelding zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Dit lakken kan in het wit of transparant. De houten panelen worden daarna zo bij Esther afgeleverd.

Nu begint haar werk! De kist die zij nu voor haar klant gaat maken heeft alles te maken met emotie. Daarom is het woord Koesterkist ook zo mooi gekozen. De kist wordt gedecoreerd met mooie dierbare dingen zoals een geboortekaartje, een speciale foto of een aandenken aan iemand. Een gedicht of een liedje, maar ook bijvoorbeeld een afdruk van een baby of een kindervoetje. Esther gaat op haar PC aan het werk om bv het geboortekaartje zo goed mogelijk te bewerken zodat het op de kist mooi uitkomt. En dat gaat tot in de puntjes natuurlijk. Alles moet kloppen. Ze kan heel enthousiast worden als ze het juiste lettertype heeft gevonden. Want al die details maken het geheel. Als ze klaar is gaat er een proefdruk naar de klant voor goedkeuring. En daarna gaat het pas naar de drukker. Als laatste wordt de kist bij Esther thuis in elkaar gezet en daarna afgeleverd. Dat kan per post, maar ze vindt het veel leuker als mensen de kist komen afhalen. Dan zie je hun reactie! En daar doet ze het voor! Grappig dat er nu al een hoop mond op mond reclame is. Haar klanten komen echt uit het hele land, top toch?

Je kunt een kist laten maken voor je kinderen, waar zij hun dingetjes in kunnen bewaren. Als ze worden geboren of als ze gaan trouwen. Bijvoorbeeld de dingetjes zoals wij altijd zeggen: zo leuk voor later!! Je kunt een kist laten maken voor iedereen die je dierbaar is op een dierbaar moment… Zo zag ik in hun loods ook een kist staan, die gemaakt is naar aanleiding van het overlijden van iemand die veel te vroeg het leven heeft moeten verlaten. Misschien een kist voor een moeder? Een geliefde?

Ze staat aan het begin van iets heel moois en samen met haar man Minze, die haar met raad en daad bijstaat, gaat het een prachtig avontuur worden.

Kijk eens op haar Facebook pagina of op de website: www.koesterkisten.nl

Heel veel succes!!

Agnes de Groot