LF2028 aanmoedigingsprijzen: Heeg in de prijzen!

11 februari 2020

in Duurzaam Heeg, Palingaak

LF2028 aanmoedigingsprijzen voor de Palingaak en Warm Heeg

Eind vorig jaar werden onder alle ontvangers van een subsidie uit het Iepen Mienskip Fûns zogenaamde aanmoedigingsprijzen verdeeld door de organisatie van LF2028.  Een aanmoediging om door te gaan met het goede werk dat deze projecten verrichten voor de gemeenschap, én een verrassing want vantevoren niet bekend. Van de 120 aanvragen vanuit de gemeenten Sudwest Fryslân en De Fryske Marren ontvingen uiteindelijk drie projecten de prijs, waarvan twee uit Heeg. Vertegenwoordigers van het project ‘Zet ‘m op 70!’ van Warm Heeg als de Londenreis van de palingaak Korneliske Ykes II mochten op 17 december jl. in de sfeervolle Sint Petruskerk in Tjerkwerd een cheque van € 2.028,- in ontvangst nemen.

De jury, bestaande uit medewerkers van Provincie en LF2028, was lovend over de breedte van het project ‘Zet hem op 70’ en de wijze waarop de mienskip betrokken en ondersteund wordt om, vooruitlopend op en binnen het kader van Warm Heeg, samen met elkaar te kijken hoe wij onze huizen comfortabel kunnen blijven verwarmen met een lagere keteltemperatuur.

Ook was de jury zeer te spreken over de Londonreis van de palingaak Korneliske Ykes II. De aak fungeerde niet alleen als ‘ambassadeur’ in voor duurzame palingvisserij, handel en consumptie in Londen, maar toont ook doorlopend in Heeg zowel de historie als de hedendaagse betekenis van de palingvisserij. Met de reis naar London zet Heeg zich, samen met gemeente en provincie, internationaal op de kaart voor onze rijke cultuurhistorie en voor een duurzame palingsector.

Naast deze twee projecten uit Heeg ontving ook de de organisatie ‘Bats yn Byld’ uit Tjerkwerd deze avond de aanmoedigingsprijs. Zij ontfermen zich met een aantal vrijwilligers over de vleermuizen kolonie in de kerk van Tjerkwerd, en dragen hun bevindingen over op andere dorpen die een soortgelijk project willen starten.

Rinus Grondsma en Freerk Visserman nemen de prijs voor de palingaak in ontvangst.

Lucie Gelderblom, Maaike en Marije Snuverink doen dat voor Warm Heeg.

En niet geheel toevallig staat Jack van den Berg daar tussen in. Hij vervult namelijk zowel voor de Londonreis van de palingaak als voor Warm Heeg een belangrijke en stimulerende functie.

 

 

 

 

 

 

 

Meer weten over deze drie terecht beloonde projecten? Kijk op www.warmheeg.nl, www.palingaaklonden.nl en www.fmf.frl/project/bats-yn-byld/.