Nieuws van Stichting “Heech fan alds”

11 februari 2020

in Heech fan Alds

Presentatieavonden

Goed nieuws voor de liefhebbers van onze presentatieavonden. Met behulp van een beamer presenteren we op een groot scherm divers materiaal uit het “Heech fan âlds archief”.

Wanneer:     Woensdagavond 26 februari 2020

Aanvang:     20:00 uur

Plaats:         Mfc “It Heechhûs”, It Eilân 67, 8621 CT Heeg

Kosten:        € 2,50 p.p./avond

Onderwerpen

O.a.: Nieuwe aanwinsten, Luchtfoto’s, Feesten, Historisch allerlei. We sluiten de avond af met een filmpje uit 1987: Rondgang door Heeg e.o. – deel 3.

Website

Op www.friesfilmarchief.nl zijn oude films over Heeg te bekijken.

Let op! Gooi niet zomaar weg!

Hebt u nog waardevolle informatie, documenten, foto’s, dia’s, 8 mm. films, VHS videobanden e.d. die voor de vastlegging van de historie van Heeg interessant zijn, neem dan contact met ons op. U kunt zaken aan ons in beheer geven of afstaan, maar meestal kunnen we er ook een digitale reproductie voor ons archief van (laten) maken.

IJsclub Heech 150 jaar (1)

Dit jaar bestaat ‘IJsclub Heech’ 150 jaar. Reden voor ‘Heech fan âlds’ om eens aandacht te schenken aan de ontstaansgeschiedenis en het reilen en zeilen van deze club. ‘IJsclub Heech’ werd op 26 maart 1870 opgericht. De akte van oprichting met statuten dateert van 1 november 1870. Er konden 31 leden worden ingeschreven. De club is toen ontstaan uit twee al bestaande ijsclubs, die werden samengevoegd. Van deze twee clubs zijn geen gegevens bekend.  In het eerste bestuur zaten: J. Visser Azn. (voorzitter), notaris P.J. Tadema (secretaris), A. Visser (penningmeester), N.W. Asma en S.S. Huitema. De contributie werd gesteld op ƒ 2,- per jaar en het uurloon voor baanvegers op ƒ 0,10. Uit de beginperiode zijn niet alle notulen bewaard gebleven. Wel is bekend dat er in 1877 wedstrijden werden gehouden. Joh. van der Zee uit Sneek behaalde de eerste prijs, een gouden horloge met  ketting; de premie was voor W. Zijlstra uit Koudum, een zilveren inktstel met thermometer.

Het voorstel om samen te werken met zeilvereniging ‘Aeolus’ werd in 1878 verworpen; het zou tot karakterverlies leiden, volgens de voorzitter. Het doel van een ijsclub is immers bevordering van het ijsvermaak! In 1879 werd in samenwerking met de ijsclubs van Gaastmeer en Sneek een baan- wedstrijd voor mannen georganiseerd. Weer haalt Joh. van der Zee de eerste prijs; Yme Bottema uit Ysbrechtum de premie. De prijzen waren gelijk aan die in 1877. De prijzen bij een wedstrijd voor dames en heren in 1885 waren: zes zilveren lepels en een ‘string gitten yn goud’ (1e prijs), een gouden sigarenkoker en een gouden doekspeld met bijpassende oorhangers (premie).

In 1886 waren er weer twee wedstrijden. Daarna was de kas weer leeg. In 1888 viel dan ook het besluit de contributie te verlagen tot ƒ 1,- om meer leden te trekken. Dit leverde in 1890 een ledental van 100 op.

De ledenwedstrijd in december 1889 werd een groot succes: 53 inschrij-vingen, verdeeld over drie groepen. Winnaars van groep I (18-28 jr.) werden T.L. de Vries en L. Ketelaar, van groep II (28-40 jr.) D. Hettinga en O. van der Pol en van groep III (boven 40 jr.) Auke de Jong en Sj.S. van der Meer. Na nog een wedstrijd in die zelf-  de decembermaand zat de penning-meester weer met een tekort.

Het jaar 1890 kende een strenge winter. Er was in november al ijs, maar wel met veel sneeuw. Op 10 december konden er wedstrijden worden verreden. Maar de waarde van de prijzen werden toen gehalveerd van ƒ 100,- naar ƒ 50,-. Na een paar slappe winters was het in februari 1895 weer raak. Het werd een jubileumwedstrijd, de vereniging bestond 25 jaar. De medailles met inscriptie werden gewonnen door 1. O van der Pol; 2. Auke de Jong en 3. Jacob de Jong.

In 1897 waren er wedstrijden met prijzen van ƒ 90,-,  ƒ 30,- en  ƒ 10,-. Aan de oostkant van het Heegermeer lag mooi ijs; alle belangrijke rijders schreven in, maar… toen begon het te regenen. Alles werd afgelast! Deze teleurstelling was voor het bestuur aanleiding om te besluiten, dat er in zulke gevallen voortaan een feestavond zou worden gegeven. De feestavond in februari 1900 viel in goede aarde, maar verder viel er op schaatsgebied die jaren niet veel te beleven.

In 1904 en 1907 waren er weer wedstrijden, maar bij de laatste kon de prijs niet worden uitgereikt omdat de winnaar moest worden gediskwalificeerd.

Eigenlijk pas in 1917 was het weer raak: 24 januari: hardrijden voor dames en heren, 29 januari: een grote wedstrijd voor mannen (prijzenpot: ƒ 175,-), 1 februari: hardrijden voor dames en heren, 4 februari: in samenwerking met de plaatselijke vereniging voor volksvermaak: arresleewedstrijden (Dit is nog eens herhaald in 1918 en 1922) en 15 februari: hardrijden voor dames en heren en kostwinners.

Deel 2 in de volgende Sylboade.

Uw commentaar, aanvullingen of verbeteringen van onjuistheden zijn van harte welkom: email hidden; JavaScript is required

Info: Kees de Jong, Jan Hettinga, Piet van der Bank en Piet Vlas