Heempark thuis voor vleermuizen

18 maart 2020

in Overig nieuws

Meld je aan voor een vleermuizentest rond jouw woning!

Vleermuizen zijn de beste dorpsgenoten die je je kunt wensen. Ze zijn prachtig om te zien, op jacht tijdens een warme zomeravond, maar ook nog eens ontzettend nuttig. Ze eten grote hoeveelheden steekmuggen en andere insecten, zoals de vlinders van de eikenprocessierups. Om het de vleermuizen nog meer naar de zin te maken, zijn de afgelopen weken tientallen kasten voor deze soort opgehangen aan de bomen in het Heempark. De kasten zijn een onderdeel van het project Bats yn Byld van de FMF en Landschapsbeheer Friesland, waarvan Heempark Heeg een van de deelnemers is. Het doel van het project is meer te weten te komen over de vleermuizenstand in Fryslân en vooral: de Friezen bekend te maken met de vleermuizen in eigen omgeving en versterking van de vleermuizenpopulatie.

We gaan ook in de rest van Heeg op onderzoek uit en kijken of er vleermuizen voorkomen en voor een onderzoekje in jouw omgeving kan je je aanmelden.

In april worden drie mensen uit Heeg opgeleid als Batmen. Ze krijgen een korte opleiding om met behulp van een detector vleermuissoorten te leren onderscheiden. Daarna worden de soorten in het Heempark en op particuliere terreinen geïnventariseerd, zodat duidelijk wordt welke soorten er in onze omgeving voorkomen en waar ze nestelen.

Benieuwd welke vleermuis er bij jou in de tuin rondvliegt? Meld je nu aan via email hidden; JavaScript is required  Er komt een ‘Batman’ bij jou thuis langs om te onderzoeken of er vleermuizen voorkomen en ze proberen ook de soort te ontdekken. Vanaf midden april gaan de batmen op onderzoek uit.

Het project Bats yn Byld wordt mede gefinancierd door het Iepen Mienskips Fûns, Prins Bernhard Cultuurfonds, Gemeente Súdwest-Fryslân en Fonds NME.

Waar wonen vleermuizen? Vleermuizen leven in oude holle bomen zoals wilgen en kerktorens, waar ze kolonies vormen. Omdat er steeds minder oude bomen blijven staan, hebben de vleermuizen steeds minder nestgelegenheid. Er kunnen ook vleermuizen onder jouw dak wonen, ze kruipen door een klein kiertje en verder heeft niemand er last van.

Freya Zandstra