Met de palingaak naar SAIL Amsterdam

18 maart 2020

in Palingaak

Natuurlijk is 2019 een onvergetelijk jaar: de palingaak Korneliske Ykes II heeft London aangedaan. Een mooiere tocht is haast niet denkbaar. Voor die overtocht met levende paling naar het hartje van London is de palingaak gebouwd. We hebben een traditie van meer dan drie eeuwen doen herleven. En daar gaan we mee door. Volgend jaar staat een tocht over de Oostzee op het programma. De Friese palingaken haalden immers hun paling daar vandaan, in de tijd dat de afzet in London zo’n omvang had aangenomen dat de vangst in Friesland onvoldoende was. Ook dat wordt een historische tocht, waarbij we Kopenhagen zullen aandoen. Net als in London liggen daar nog veel herinneringen en contacten.

Dit jaar wordt wat die historische tochten betreft een tussenjaar. De boog kan niet elk jaar gespannen staan. Daarom blijven we dit jaar in eigen land. Afgelopen winter is hard gewerkt aan het schip. Met de reis naar London heeft de aak het er fors van langs gehad. Geen schade, maar intensief gebruik vraagt extra onderhoud. Daar kwam bij dat er witrot is geconstateerd; een schimmel, die zich in droog eikenhout vreet. Op vitale punten moest dat echt worden beetgepakt. Onder regie van Rinus Grondsma hebben vrijwilligers het nodige aan het schip gedaan. Maar voor het ‘echte werk’ is Wout Rijpma aan de slag gegaan: een vakman ten top, die bijzonder fraai werk heeft geleverd. In de twee helft van maart zal de aak weer op zijn plek liggen, als markant gezicht op de Syl.

Met de opening van het watersportseizoen op 25 april zal de aak een prominente rol vervullen, zo is ons gevraagd. En daar hebben we natuurlijk mee ingestemd. Van dat programma mogen wij niet meer verklappen. En voor ons begint dan ook het vaarseizoen. In mei hebben we onze oefentochten, om het schip en de bemanning weer vaarklaar te hebben. Vanaf juni de avondtochten en natuurlijk de nodige evenementen voor familie-/vriendenfeestjes en dergelijke in de weekenden.

Hoogtepunt zal dit jaar onze deelname aan SAIL Amsterdam zijn. Van 12 t/m 16 augustus is het in Amsterdam weer een groots evenement met windjammers en andere grote zeil-schepen. Voor Korneliske Ykes II is het de derde keer dan aan SAIL wordt deelgenomen. We hebben vanuit onze deelname in 2010 en 2015 de nodige ervaring. We weten hoe prachtig het is om met gasten te varen en hen een schitterend uitzicht te bieden op de mooiste zeilschepen, die deze aardbol bezit. Laat ons alvast maar weten, mocht u interesse in een dergelijk arrangement heeft.

En dan onze vrijwilligersbijeenkomst: zaterdag 7 maart vanaf 11.00 uur in het Sylhûs. Naast onze vaste vrijwilligers, die een persoonlijke uitnodiging krijgen, is die bijeenkomst ook voor Hegemers e.o., die meer van de aak willen weten en wellicht overwegen om tot de club van vrijwilligers toe te treden. We zullen die ochtend met elkaar nog even terugkijken naar London, maar vervolgens het seizoen 2020 doornemen, wat ons te wachten staat, wie wat kan oppakken en hoe we er in 2020 weer iets prachtigs van maken. En we sluiten met een lunch af, zodat eenieder rond 14.00 uur zijn/haar eigen weg kan gaan. Weet ons voor vragen/opmerkingen te vinden: email hidden; JavaScript is required