Warenhuis en Drogisterij De Jong

18 juni 2020

in Verhalen

Sinds 1 januari 2019 zijn Stefan de Jong en zijn vrouw Caroleyn de trotse eigenaren van het warenhuis. Sindsdien hebben ze samen met vader Jan rustig gewerkt aan de overgang van vader op zoon, zoals dat al meerdere keren in de familie De Jong heeft plaatsgevonden. Natuurlijk is het zo langzamerhand wel tijd voor een gesprekje… En dat wordt weer een telefoon gesprek, jammer genoeg. Tis niet anders in deze tijd. We praten met z’n drieën op speaker. Stefan verdwijnt af en toe om even wat feiten met zijn vader te checken, grappig!

Sinds 1890, zoals ook op de gevel staat, is de onderneming in het bezit van de familie De Jong. Het begon allemaal met de broer van de overgrootvader van Stefan… Het verhaal komt dichterbij op het moment dat Jan de Jong, na het plotselinge overlijden van zijn vader, ineens de volgende generatie van winkeliers was. Samen met zijn broer Kees nam hij de winkel over in 1973. Na enige tijd is Kees verderop in de straat zijn eigen winkel in watersport artikelen begonnen.

De naam Novalux kwam van een keten van winkels, waarbij De Jong een tijdje was aangesloten. We praten nu over de negentiger jaren. Dit heeft maar een korte tijd geduurd, maar de naam is nog een tijdje op de gevel blijven staan, vandaar… Ok dat is ook weer opgeklaard!

Warenhuis en Drogisterij De Jong is de naam, luid en duidelijk!!

Stefan en Caroleyn hebben rustig de tijd genomen om hun eigen draai aan de winkel te geven. Daarbij konden ze de hulp van vader Jan goed gebruiken. Dat werkte voor beide partijen prima, want op deze manier kon Jan óók rustig aan de nieuwe situatie wennen. Alleen nu, in deze corona tijd, hebben ze Jan gevraagd om thuis te blijven. Ja, we hebben het toch wel over een zeventiger en laten we alsjeblieft geen extra risico’s lopen. Straks, als het weer rustiger wordt in de wereld, gaan ze eens kijken hoe het verder gaat.

Intussen is Caroleyn samen met Jantien druk in de winkel. Ze komt uit Eindhoven, maar daar hoor je niks van omdat ze al sinds haar 11e jaar in Sneek is komen te wonen met haar familie. Eigenlijk is ze kapster van beroep. In 2002 kwam ze Stefan tegen en sinds 2014 gelukkig getrouwd met hem. Samen hebben ze 2 zoons van 7 en 5 jaar. Zal een drukke bedoening zijn!! Ze heeft nog een hele tijd als kapster gewerkt, maar daar kwam een einde aan ten tijde van haar 2e zwangerschap. Nu dus in de winkel! Best een druk bestaan denk ik……

Gelukkig heeft ze aan Jantien een enorme steun. Zij heeft bij de overname aangegeven, dat ze de drogisterij ook graag wil overdragen, maar wel wil blijven werken. Zo gezegd, zo gedaan en iedereen gelukkig!! Fijn.

Stefan is de 4e generatie van de familie de Jong, die de winkel runt. Dat doet hij part time, omdat hij nog een baan heeft bij drukkerij De Vries in Sneek. Daar werkt hij als stanser. Dat is werk in ploegendienst en dat komt nou toevallig wel weer heel goed uit in verband met de winkel. Hij is een beetje onregelmatig, maar toch regelmatig in de winkel, als je snapt wat ik bedoel……

Stefan en Caroleyn zetten samen de strategie uit. Ze willen een moderne uitstraling aan de winkel geven. Een goede drogisterij zijn met daarnaast een mooie cadeau winkel. En ook een huishoud- en een speelgoedafdeling. Het streven is om goede kwaliteit te verkopen voor een goede prijs. Stefan checkt regelmatig het internet om op de hoogte te zijn van de geldende prijzen. Ze willen immers prijstechnisch concurrerend zijn én blijven. Op die manier willen ze graag de Hegemers kunnen bedienen!! Belangrijk!

Het internet is niet altijd goedkoper of beter. Dat wil Stefan graag duidelijk maken.

Het is hun streven dat ze een winkel zijn waar mensen graag terugkomen, omdat ze er de vorige keer zo leuk en goed geslaagd zijn. Hegemers én passanten!!

Veel succes.

Agnes de Groot